Ciastka z kandyzowanym imbirem
Na podwieczorek.
Składniki
- 200 g mąki
- opakowanie cukru waniliowego
- 100 g kandyzowanego imbiru
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 jaja
- 125 g masła
- 4 łyżki syropu klonowego
- 150 ml mleka
- 150 g musli z białą czekoladą
- 2-3 łyżeczki soku z cytryny
- szczypta soli
1. Kandyzowany imbir kroimy na małe kawałki i skrapiamy świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny, aby się nie sklejał.
2. Mąkę przesiewamy do miski razem z proszkiem do pieczenia. Dodajemy szczyptę soli, roztopione i ostudzone masło, opakowanie cukru waniliowego, syrop klonowy, jaja, mleko. Miksujemy na gładką masę. Na koniec dodajemy pokrojony imbir oraz musli z białą czekoladą, dokładnie mieszamy.
3. Dwie płaskie blachy wykładamy papierem do pieczenia. Na każdą przekładamy po sześć porcji ciasta, spłaszczamy, nadając im okrągły kształt. Pieczemy 15-20 minut w 180ºC na jasnozłoty kolor. Ciasteczka podsuszamy kilka minut w piekarniku przy otwartych drzwiczkach, a następnie wykładamy na talerze, aby wystygły.
4. Ciastka możemy posypać cukrem pudrem lub podać do nich płynny miód.