Reklama

Ciastka z kandyzowanym imbirem

Na podwieczorek.

Składniki

  • 200 g mąki
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 100 g kandyzowanego imbiru
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 jaja
  • 125 g masła
  • 4 łyżki syropu klonowego
  • 150 ml mleka
  • 150 g musli z białą czekoladą
  • 2-3 łyżeczki soku z cytryny
  • szczypta soli

1. Kandyzowany imbir kroimy na małe kawałki i skrapiamy świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny, aby się nie sklejał.

2. Mąkę przesiewamy do miski razem z proszkiem do pieczenia. Dodajemy szczyptę soli, roztopione i ostudzone masło, opakowanie cukru waniliowego, syrop klonowy, jaja, mleko. Miksujemy na gładką masę. Na koniec dodajemy pokrojony imbir oraz musli z białą czekoladą, dokładnie mieszamy.

3. Dwie płaskie blachy wykładamy papierem do pieczenia. Na każdą przekładamy po sześć porcji ciasta, spłaszczamy, nadając im okrągły kształt. Pieczemy 15-20 minut w 180ºC na jasnozłoty kolor. Ciasteczka podsuszamy kilka minut w piekarniku przy otwartych drzwiczkach, a następnie wykładamy na talerze, aby wystygły.

Reklama

4. Ciastka możemy posypać cukrem pudrem lub podać do nich płynny miód.

Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy