1. Kandyzowany imbir kroimy na małe kawałki i skrapiamy świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny, aby się nie sklejał.
2. Mąkę przesiewamy do miski razem z proszkiem do pieczenia. Dodajemy szczyptę soli, roztopione i ostudzone masło, opakowanie cukru waniliowego, syrop klonowy, jaja, mleko. Miksujemy na gładką masę. Na koniec dodajemy pokrojony imbir oraz musli z białą czekoladą, dokładnie mieszamy.
3. Dwie płaskie blachy wykładamy papierem do pieczenia. Na każdą przekładamy po sześć porcji ciasta, spłaszczamy, nadając im okrągły kształt. Pieczemy 15-20 minut w 180ºC na jasnozłoty kolor. Ciasteczka podsuszamy kilka minut w piekarniku przy otwartych drzwiczkach, a następnie wykładamy na talerze, aby wystygły.
4. Ciastka możemy posypać cukrem pudrem lub podać do nich płynny miód.