Ciasto Cherry Ripe
Niestety, ciasta Cherry Ripe istnieją tylko w Australii! Zatem kiedy mam ochotę na baton, przygotowuję to ciasto - moja ciocia Kim zawsze piecze podobne na święta. To rozrzewniający deser, dzięki któremu można przetrwać trudne chwile z dala od ojczyzny.
1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180ºC i wyłóż papierem do pieczenia kwadratową blachę o boku 18 cm.
2. Baza: wsyp do miski mąkę, kakao, cukier i proszek do pieczenia. Wetrzyj w składniki masło, aż całkowicie się połączą, a grudki znikną. Dodaj mleko i zmiksuj na miękkie ciasto.
3. Wciśnij mocno i równo w podstawę blachy. Piecz przez 15−20 minut albo do czasu, aż stężeje i będzie suche z wierzchu. Wyjmij z piekarnika i zostaw do ostygnięcia.
4. Nadzienie: włóż wiśnie do robota kuchennego, miksuj, aż będą bardzo drobno posiekane (możesz posiekać je ręcznie, jeśli masz cierpliwość i nie przeszkadza ci lepkość). Dodaj skondensowane mleko, wiórki kokosowe i ekstrakt waniliowy, miksuj do uzyskania gładkiej różowej kokosowej pasty. Rozsmaruj równo po bazie czekoladowej. Włóż znów do piekarnika i piecz przez kolejne 25 minut. Wyjmij z piekarnika i zostaw do ostygnięcia.
5. Polewa: roztop ciemną czekoladę (wolę roztopić ją w tradycyjny sposób - w misce nad gotującą się wodą na kuchence) i rozsmaruj po wierzchu. Zostaw do ostygnięcia.
6. Potnij na kawałki, a następne schłódź. W lodówce czekolada stwardnieje, więc lepiej najpierw ciasto pokroić.
Czas przygotowania: 50 minut
Czas pieczenia: 45 minut
Liczba porcji: 15−20 kawałków
Przepis pochodzi z książki "Robyn Lawley gotuje"