Ciasto morelowe cappuccino
Pyszne ciasto morelowe cappuccino z dodatkiem moreli idealnie sprawdzi się jako dodatek do popołudniowej herbaty.

W sezonie ciasto morelowe cappuccino warto przygotować ze świeżymi owocami. Można użyć moreli, ale nektarynki czy brzoskwinie również się sprawdzą. Najlepsze owoce są aromatyczne i lekko miękkie (dojrzałe, ale nie przejrzałe). Po sezonie doskonałą alternatywą będą owoce w puszce.
Jak przygotować ciasto morelowe cappucino?
Składniki
- 5 jaj
- 250 g śmietany
- 200 g kermowego twarożku
- 2 opakowania cukru waniliowego
- po łyżce kakao i kawy rozpuszczalnej
- 2 lyżki soku z cytryny
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 puszki moreli
- 250 g cukru
- fix do śmietany
- 1 kg twarogu
- szczypta soli
- 200 g mąki
Do jajek dodać 7 łyżek wody i ubijać za pomocą robota kuchennego 5-7 minut, oddając 150 g cukru, opakowanie cukru waniliowego i sól.
Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia, kakao i kawą rozpuszczalną i przesiać do masy. Blachę (32x37 cm) natłuścić, wylać ciasto i wyrównać. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C przez 12-15 minut. Ostudzić. Morele osączyć. Kremowy twarożek, twaróg, sok z cytryny i pozostały cukier oraz cukier waniliowy wyrobić za pomocą robota kuchennego. Śmietanę ubić, dosypując fix, wmieszać do masy serowej. Odstawić w chłodne miejsce. Na cieście ułożyć morele, nałożyć masę serową i wstawić na kilka godzin do lodówki.