Dzień ciasta marchewkowego. Jak je przygotować?
Ciasto marchewkowe to popularny deser, którego narodziny można odnaleźć w średniowieczu. Stało się na tyle popularne, że doczekało się własnego święta. Ciasto jest słodkie i wilgotne, dzięki obecności marchwi, która zawiera sporą ilość cukru oraz soku. Można je przygotować z podstawowych składników, z których większość znajdziemy w każdej kuchni.
Ciasto marchewkowe po raz pierwszy pojawiło się na stołach w średniowieczu. W tym okresie cukier należał do towarów luksusowych, a więc także kosztownych. Marchew za to uprawiano powszechnie, więc była tania i łatwo dostępna. To warzywo zawiera w sobie dużo naturalnego cukru, dzięki czemu ma słodki smak, a przy tym jest soczyste. Startej marchewki zaczęło używać, jako dodatku do wypieków, deserów i dań. Podkreślała i urozmaicała smak potraw.
Później w trakcie drugiej wojny światowej ciasto marchewkowe było jednym z najpopularniejszych wypieków na terenie Wielkiej Brytanii. Stamtąd właśnie przepis na ciasto marchewkowe powędrował dalej do Stanów Zjednoczonych. Z kolei Stany Zjednoczone, jako wzór do naśladowania dla wielu innych krajów, rozpowszechniły słodki wypiek na pozostałe części świata. Fanów tego ciasta przekonywał nie tylko smak, ale także prostota i szybkość wykonania.
Pierwotna wersja ciasta marchewkowego przez dekady zmieniała swoje oblicze. Do przepisu zaczęto dodawać z czasem cukier, by było słodsze oraz urozmaicano je bakaliami, owocami, orzechami czy dodatkiem kremu waniliowego.
Wykonanie ciasta marchewkowego jest proste i szybkie, a wypiek przez dłuższy czas pozostaje świeży i wilgotny w środku. W pierwszej kolejności należy wyjąć potrzebne produkty z lodówki, by zyskały one temperaturę pokojową. Jajka należy ubić wraz z cukrem na gładką i sztywną pianę. Następnie małymi partiami dodawać do niej olej, ubijając przy tym masę na wysokich obrotach.
Marchewkę należy umyć, obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Startą marchew mieszamy wraz z orzechami, wiórkami i pokrojonym ananasem. Warzywno-owocową mieszankę łączymy z przesianą przez sitko mąką. Dodajemy do tego szczyptę soli, cynamon, proszek do pieczenia i sodę. Następnie mieszamy całość, dodając po łyżce ubitych wcześniej jajek. Masa na ciasto marchewkowe powinna być jednolita i puszysta. Przekładamy ją do wyłożonej papierem do pieczenia blachy i wstawiamy na ok. godzinę do piekarnika w temperaturze 150 stopni Celsjusza.
***
Zobacz także: