Reklama

Dzień ciasta marchewkowego. Jak je przygotować?

Ciasto marchewkowe to popularny deser, którego narodziny można odnaleźć w średniowieczu. Stało się na tyle popularne, że doczekało się własnego święta. Ciasto jest słodkie i wilgotne, dzięki obecności marchwi, która zawiera sporą ilość cukru oraz soku. Można je przygotować z podstawowych składników, z których większość znajdziemy w każdej kuchni.

Prosty przepis na ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkowe po raz pierwszy pojawiło się na stołach w średniowieczu. W tym okresie cukier należał do towarów luksusowych, a więc także kosztownych. Marchew za to uprawiano powszechnie, więc była tania i łatwo dostępna. To warzywo zawiera w sobie dużo naturalnego cukru, dzięki czemu ma słodki smak, a przy tym jest soczyste. Startej marchewki zaczęło używać, jako dodatku do wypieków, deserów i dań. Podkreślała i urozmaicała smak potraw. 

Później w trakcie drugiej wojny światowej ciasto marchewkowe było jednym z najpopularniejszych wypieków na terenie Wielkiej Brytanii. Stamtąd właśnie przepis na ciasto marchewkowe powędrował dalej do Stanów Zjednoczonych. Z kolei Stany Zjednoczone, jako wzór do naśladowania dla wielu innych krajów, rozpowszechniły słodki wypiek na pozostałe części świata. Fanów tego ciasta przekonywał nie tylko smak, ale także prostota i szybkość wykonania.

Reklama

Składniki

  • 2 jajka
  • 200 g drobnego cukru lub cukru pudru
  • 150 ml oleju roślinnego
  • 200 g drobno startej marchewki
  • 50 g posiekanych orzechów włoskich lub pekan + do dekoracji
  • 75 g drobno pokrojonego ananasa (świeżego lub z puszki) lub jabłka
  • 50 g wiórków kokosowych
  • 200 g mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • po 1 łyżeczce sody i cynamonu
  • szczypta soli


Pierwotna wersja ciasta marchewkowego przez dekady zmieniała swoje oblicze. Do przepisu zaczęto dodawać z czasem cukier, by było słodsze oraz urozmaicano je bakaliami, owocami, orzechami czy dodatkiem kremu waniliowego.


Jak zrobić proste ciasto marchewkowe?

Wykonanie ciasta marchewkowego jest proste i szybkie, a wypiek przez dłuższy czas pozostaje świeży i wilgotny w środku. W pierwszej kolejności należy wyjąć potrzebne produkty z lodówki, by zyskały one temperaturę pokojową. Jajka należy ubić wraz z cukrem na gładką i sztywną pianę. Następnie małymi partiami dodawać do niej olej, ubijając przy tym masę na wysokich obrotach.

Marchewkę należy umyć, obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Startą marchew mieszamy wraz z orzechami, wiórkami i pokrojonym ananasem. Warzywno-owocową mieszankę łączymy z przesianą przez sitko mąką. Dodajemy do tego szczyptę soli, cynamon, proszek do pieczenia i sodę. Następnie mieszamy całość, dodając po łyżce ubitych wcześniej jajek. Masa na ciasto marchewkowe powinna być jednolita i puszysta. Przekładamy ją do wyłożonej papierem do pieczenia blachy i wstawiamy na ok. godzinę do piekarnika w temperaturze 150 stopni Celsjusza.

***

Zobacz także:

Łatwe ciasto czekoladowe

Aksamitne ciasto z jabłkami

Ciasto Biedaczek - to będzie hit

Styl.pl
Dowiedz się więcej na temat: ciasto marchewkowe
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy