Empanadas
Słynne danie kuchni hiszpańskiej.
Składniki
na ciasto
- 25 dag mąki pszennej (1 i 1/2 szklanki),
- 1 łyżeczka soli,
- 4 łyżki zimnej wody,
- 1 jajko,
- 1/2 łyżeczki octu,
- 2-3 łyżki oleju,
- tłuszcz do smażenia np. smalec
na farsz
- 25 dag mieszanego mięsa mielonego,
- 20 dag cebuli,
- 2 łyżeczki rodzynek,
- 1 łyżeczka oleju lub oliwy,
- po 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego,
- ostrej mielonej papryki oraz soli
Rodzynki przełóż do miseczki i zalej wrzątkiem. Po kilku minutach osącz je na sicie.
Cebulę obierz z łupin, posiekaj drobno, a następnie przesmaż ją na oleju na dużej patelni. Do smażącej się cebuli dodaj mielone mięso i smaż jeszcze kilka minut razem. Rozgnieć je widelcem podczas smażenia, a następnie wlej pół litra wody. Duś tak długo, aż cała woda odparuje. Wtedy dodaj rodzynki i przyprawy: kmin, ostrą paprykę oraz sól. Wymieszaj wszystko i odstaw do ostygnięcia.
Suche składniki na ciasto przesyp do miski, płynne (oprócz oleju) ubij w osobnej misce. Wszystkie składniki połącz ze sobą, dodaj olej i zagnieć elastyczne ciasto. Owiń folią, schładzaj 30 min. Następnie rozwałkuj i wycinaj krążki. Łyżeczką nakładaj farsz i sklejaj jak pierogi. Smaż na rozgrzanym tłuszczu z każdej strony na złoty kolor.
Empanadas możesz także piec w temperaturze 200° C (na złoty kolor).