Reklama

Empanadas

Słynne danie kuchni hiszpańskiej.

Składniki na ciasto

  • 25 dag mąki pszennej (1 i 1/2 szklanki),
  • 1 łyżeczka soli,
  • 4 łyżki zimnej wody,
  • 1 jajko,
  • 1/2 łyżeczki octu,
  • 2-3 łyżki oleju,
  • tłuszcz do smażenia np. smalec

Składniki na farsz

  • 25 dag mieszanego mięsa mielonego,
  • 20 dag cebuli,
  • 2 łyżeczki rodzynek,
  • 1 łyżeczka oleju lub oliwy,
  • po 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego,
  • ostrej mielonej papryki oraz soli

Rodzynki przełóż do miseczki i zalej wrzątkiem. Po kilku minutach osącz je na sicie.

Cebulę obierz z łupin, posiekaj drobno, a następnie przesmaż ją na oleju na dużej patelni. Do smażącej się cebuli dodaj mielone mięso i smaż jeszcze kilka minut razem. Rozgnieć je widelcem podczas smażenia, a następnie wlej pół litra wody. Duś tak długo, aż cała woda odparuje. Wtedy dodaj rodzynki i przyprawy: kmin, ostrą paprykę oraz sól. Wymieszaj wszystko i odstaw do ostygnięcia.

Suche składniki na ciasto przesyp do miski, płynne (oprócz oleju) ubij w osobnej misce. Wszystkie składniki połącz ze sobą, dodaj olej i zagnieć elastyczne ciasto. Owiń folią, schładzaj 30 min. Następnie rozwałkuj i wycinaj krążki. Łyżeczką nakładaj farsz i sklejaj jak pierogi. Smaż na rozgrzanym tłuszczu z każdej strony na złoty kolor.

Reklama

Empanadas możesz także piec w temperaturze 200° C (na złoty kolor).

Świat & Ludzie
Dowiedz się więcej na temat: Hiszpania | pierogi
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy