Gicz w warzywach i podpiwku
Konkretne, sycące danie nie tylko na wyjątkowe okazje. Polecamy smakowity przepis na giczki cielęce autorstwa Ewy Wachowicz.
Składniki
- 4 gicze cielęce
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- ½ selera
- masło klarowane do smażenia
- 500 ml podpiwku
- kilka suszonych grzybów leśnych
- 2 liście laurowe
- kilka ziaren ziela angielskiego
- sól
do podania
- kasza gryczana
- ogórki kiszone
Przepis pochodzi z 308. odcinka programu "Ewa gotuje".
Sposób przygotowania:
Giczki obtoczyć w mące i obsmażyć na patelni, na gorącym maśle. W większym naczyniu podsmażyć cebule pokrojone w piórka. Dorzucić posiekany czosnek, pokrojone w półplastry marchewki i pietruszki oraz pokrojoną w kostkę połówkę selera. Do warzyw przełożyć podsmażone gicze. Z patelni "wymyć smak" podpiwkiem, przelać do garnka z mięsem i jarzynami. Wymieszać. Dorzucić grzyby (wcześniej warto je namoczyć w wodzie), liście laurowe i ziele angielskie. Przyprawić solą, przykryć i wstawić do piekarnika. Piec przez 3 godziny w temp. 180 st. C. Podawać z kaszą i ogórkami kiszonymi.