Jesienne wypieki Ewy Wachowicz. Od orzechów po śliwki i dynię - pycha!

Ewa Wachowicz
Ewa Wachowiczmateriały prasowe

Ciasto drożdżowe ze śliwkami

Ciasto ze śliwkami
Ciasto ze śliwkami123RF/PICSEL
  • 1½ kg śliwek
  • 30 g świeżych drożdży
  • 50 g cukru
  • 1 szklanka mleka
  • ½ kg mąki
  • 40 g masła
  • 1 jajko
  • skórka z 1 cytryny
  • 50 g płatków migdałowych 
  • 150 g mąki
  • 100 g cukru
  • 80 g masła
  • 1 łyżka cukru waniliowego 
  1. Z drożdży, cukru, łyżki mąki i podgrzanego mleka zrobić zaczyn. 
  2. Odstawić w ciepłe miejsce, aż drożdże zaczną pracować. 
  3. Mąkę przesiać do miski, wlać zaczyn i wyrobić ciasto. 
  4. Odstawić miskę w ciepłe miejsce (np.na garnek z ciepłą wodą) i przykryć ściereczką. 
  5. Poczekać, aż ciasto wyrośnie - co może potrwać nawet 1 i 1/2 godziny. 
  6. Do wyrośniętego ciasta dodać roztopione masło, skórkę z cytryny i jajko. 
  7. Wyrabiać ręką, aż zacznie odchodzić od brzegów miski. 
  8. Odstawić na 20-30 minut w ciepłe miejsce, aż kolejny raz wyrośnie. 
  9. Rozwałkować, przełożyć na blachę 40x28 cm, poukładać śliwki. 
  10. Posypać płatkami migdałowymi i kruszonką - masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, dodać mąkę, wyrobić, utrzeć na tarce. 
  11. Włożyć do otwartego piekarnika rozgrzanego do 50 st. C, żeby jeszcze wyrosło. 
  12. Następnie piec w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C przez 20-25 minut.

Przepis na aromatyczny sernik dyniowy. Pycha!

Sernik dyniowy
Sernik dyniowymateriały prasowe
  • 50 g herbatników
  • 50 g masła 
  • 500 g twarogu sernikowego (można użyć serka kremowego)
  • 400 g purée z upieczonej dyni
  • 150 g cukru
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • szczypta soli
  • dekoracja
  • cukier puder 
  1. Herbatniki zmielić na drobny proszek i wymieszać z roztopionym masłem. 
  2. Przełożyć do tortownicy (średnica 24 cm) wyścielonej papierem do pieczenia. Docisnąć. 
  3. Wstawić do lodówki.
  4. Twaróg przełożyć do miski. 
  5. Dodać purée z dyni, cukier, jajka, ekstrakt waniliowy, cynamon, gałkę muszkatołową i sól. 
  6. Zmiksować na gładką masę. 
  7. Przełożyć na spód z ciasteczek.
  8. Piec przez 50-60 minut w temp. 170 st. C.
  9. Studzić przez godzinę w wyłączonym piekarniku (przy uchylonych drzwiczkach). 
  10. Wyjąć i odstawić, by sernik całkowicie wystygł. 
  11. Wyjąć z formy i udekorować cukrem pudrem

Gruszki pod kruszonką owsianą

Gruszki pod kruszonką
Gruszki pod kruszonką123RF/PICSEL
  • 3 duże gruszki
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 2 łyżki masła
  • 150 g mąki
  • 150 g cukru trzcinowego
  • 100 g masła
  • 4 łyżki płatków owsianych
  1. Mąkę wsypać do miski. 
  2. Dodać cukier trzcinowy i zimne masło. 
  3. Wsypać płatki owsiane i posiekać. 
  4. Wyrobić, włożyć do woreczka i wstawić do lodówki na minimum ½ godziny.
  5. Na patelni roztopić cukier trzcinowy. 
  6. Z gruszek wyciąć gniazda nasienne, owoce pokroić w dużą kostkę i wrzucić do karmelu.
  7. Dodać masło i wymieszać. 
  8. Gdy gruszki puszczą sok, przełożyć do kokilek. 
  9. Posypać drobno pokrojonymi orzechami i kruszonką (rozdrobnić w palcach lub zetrzeć na tarce jarzynowej).
  10. Piec przez 20-25 minut w temp. 180 st. C (grzałka górna).
  11. Podawać z lodami waniliowymi.

Banalnie proste ciasteczka orzechowe

Ciastka orzechowe
Ciastka orzechowe123RF/PICSEL
  • 200 g masła
  • 100 g ksylitolu
  • 1 jajko
  • 2 łyżki kakao skórka z pomarańczy
  • 250 g mąki z pełnego przemiału
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 garść orzechów włoskich
  1. Masło utrzeć, dodać ksylitol, jajko, skórkę pomarańczową oraz kakao. 
  2. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. 
  3. Połączyć z masą. 
  4. Dodać posiekane orzechy włoskie. Wymieszać. 
  5. Z ciasta najpierw uformować kulki, następnie rozpłaszczyć je na zgrabne placuszki. 
  6. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, w odstępie ok. 4 cm (ciasteczka rosną podczas pieczenia). 
  7. Piec ok. 20 minut w temp. 160 st. C (na środkowej półce, z termoobiegiem, grzałka górna i dolna).
  8. Z powyższej receptury wychodzi ok. 50 ciasteczek czyli sporo ale można je przechowywać dłuższy czas bez problemu.
"Ewa gotuje": Minestrone. Tradycyjna włoska jarzynówkaPolsat