Jesienne wypieki Ewy Wachowicz. Od orzechów po śliwki i dynię - pycha!
Jesień to czas, kiedy w mojej kuchni zaczynają królować aromatyczne wypieki. Najczęściej wykorzystuję do nich sezonowe owoce, jak na przykład: śliwki, jabłka, gruszki czy orzechy. Z tą porą roku nieodłącznie kojarzy się też dynia - możecie być pewni, że ona również nie zostanie pominięta!
"Ostatni dzwonek", by cieszyć się smakiem świeżych śliwek. Świetnie sprawdzają się z ciastem drożdżowym, ale też kruchym. Poniżej przepis na to aromatyczne ciasto.
Składniki:
- 1½ kg śliwek
- 30 g świeżych drożdży
- 50 g cukru
- 1 szklanka mleka
- ½ kg mąki
- 40 g masła
- 1 jajko
- skórka z 1 cytryny
- 50 g płatków migdałowych
Kruszonka:
- 150 g mąki
- 100 g cukru
- 80 g masła
- 1 łyżka cukru waniliowego
Opis przygotowania:
Uwaga: Wszystkie składniki powinny być ogrzane do temperatury pokojowej!
- Z drożdży, cukru, łyżki mąki i podgrzanego mleka zrobić zaczyn.
- Odstawić w ciepłe miejsce, aż drożdże zaczną pracować.
- Mąkę przesiać do miski, wlać zaczyn i wyrobić ciasto.
- Odstawić miskę w ciepłe miejsce (np.na garnek z ciepłą wodą) i przykryć ściereczką.
- Poczekać, aż ciasto wyrośnie - co może potrwać nawet 1 i 1/2 godziny.
- Do wyrośniętego ciasta dodać roztopione masło, skórkę z cytryny i jajko.
- Wyrabiać ręką, aż zacznie odchodzić od brzegów miski.
- Odstawić na 20-30 minut w ciepłe miejsce, aż kolejny raz wyrośnie.
- Rozwałkować, przełożyć na blachę 40x28 cm, poukładać śliwki.
- Posypać płatkami migdałowymi i kruszonką - masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, dodać mąkę, wyrobić, utrzeć na tarce.
- Włożyć do otwartego piekarnika rozgrzanego do 50 st. C, żeby jeszcze wyrosło.
- Następnie piec w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C przez 20-25 minut.
Zobacz też: Ewa Wachowicz poleca przepisy z jabłkami - niesamowite, ile ciekawych rzeczy można z nimi upichcić
Składniki:
- 50 g herbatników
- 50 g masła
Masa serowa:
- 500 g twarogu sernikowego (można użyć serka kremowego)
- 400 g purée z upieczonej dyni
- 150 g cukru
- 3 jajka
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
- szczypta soli
- dekoracja
- cukier puder
Opis przygotowania:
- Herbatniki zmielić na drobny proszek i wymieszać z roztopionym masłem.
- Przełożyć do tortownicy (średnica 24 cm) wyścielonej papierem do pieczenia. Docisnąć.
- Wstawić do lodówki.
- Twaróg przełożyć do miski.
- Dodać purée z dyni, cukier, jajka, ekstrakt waniliowy, cynamon, gałkę muszkatołową i sól.
- Zmiksować na gładką masę.
- Przełożyć na spód z ciasteczek.
- Piec przez 50-60 minut w temp. 170 st. C.
- Studzić przez godzinę w wyłączonym piekarniku (przy uchylonych drzwiczkach).
- Wyjąć i odstawić, by sernik całkowicie wystygł.
- Wyjąć z formy i udekorować cukrem pudrem
Polecamy również: Są sycące i rozgrzewające. Najlepsze zupy na jesień od Ewy Wachowicz
Kolejna receptura to gruszki pod kruszonką. Będzie jednak oryginalnie, ponieważ proponuję wykonanie kruszonki owsianej. Do tego przepisu możecie też wykorzystać inne jesienne owoce.
Składniki:
- 3 duże gruszki
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 2 łyżki masła
Do podania: lody waniliowe
Dodatkowo: garść orzechów włoskich
Kruszonka:
- 150 g mąki
- 150 g cukru trzcinowego
- 100 g masła
- 4 łyżki płatków owsianych
Opis przygotowania:
- Mąkę wsypać do miski.
- Dodać cukier trzcinowy i zimne masło.
- Wsypać płatki owsiane i posiekać.
- Wyrobić, włożyć do woreczka i wstawić do lodówki na minimum ½ godziny.
- Na patelni roztopić cukier trzcinowy.
- Z gruszek wyciąć gniazda nasienne, owoce pokroić w dużą kostkę i wrzucić do karmelu.
- Dodać masło i wymieszać.
- Gdy gruszki puszczą sok, przełożyć do kokilek.
- Posypać drobno pokrojonymi orzechami i kruszonką (rozdrobnić w palcach lub zetrzeć na tarce jarzynowej).
- Piec przez 20-25 minut w temp. 180 st. C (grzałka górna).
- Podawać z lodami waniliowymi.
Wypróbuj też: Jesienne dania z makaronem. Przepisy Ewy Wachowicz
Na koniec banalne w przygotowaniu (ale pyszne!) ciasteczka orzechowe. Warto przygotować je w zdrowszej wersji i cukier zastąpić ksylitolem, a mąkę pszenną tą z pełnego przemiału.
Składniki:
- 200 g masła
- 100 g ksylitolu
- 1 jajko
- 2 łyżki kakao skórka z pomarańczy
- 250 g mąki z pełnego przemiału
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 garść orzechów włoskich
Opis przygotowania:
- Masło utrzeć, dodać ksylitol, jajko, skórkę pomarańczową oraz kakao.
- Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli.
- Połączyć z masą.
- Dodać posiekane orzechy włoskie. Wymieszać.
- Z ciasta najpierw uformować kulki, następnie rozpłaszczyć je na zgrabne placuszki.
- Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, w odstępie ok. 4 cm (ciasteczka rosną podczas pieczenia).
- Piec ok. 20 minut w temp. 160 st. C (na środkowej półce, z termoobiegiem, grzałka górna i dolna).
- Z powyższej receptury wychodzi ok. 50 ciasteczek czyli sporo ale można je przechowywać dłuższy czas bez problemu.
Jesienne wypieki to doskonały sposób na wykorzystanie sezonowych składników, które cieszą nie tylko podniebienie, ale i oczy. Świeże śliwki, gruszki i dynie sprawiają, że nasze potrawy zyskują wyjątkowy smak i aromat. Jak zwykle zachęcam do eksperymentowania w kuchni.