Kaczka w pomarańczach
Kaczkę umyj. Natrzyj solą i pieprzem. Ćwiartki cebuli oraz sok wyciśnięty z 1 pomarańczy umieść we wnętrzu kaczki. Otwór zepnij. Ptaka ułóż w brytfance. Podlej filiżanką gorącej wody. Wstaw do piekarnika 175°C i piecz około 1 i 3/4 godziny (105 min).
Skórkę z 1 pomarańczy potnij w cieniusieńkie paseczki (julienne), a miąższ potnij w półplasterki. Wyciśnij sok z ostatniej pomarańczy, wymieszaj z miodem i julienne. Po 45 min pieczenia kaczkę obróć i piecz dalej od czasu do czasu smarując miodową pomadą. Na 15 min przed końcem dodaj plasterki pomarańczy i ziarenka pieprzu. Temperaturę zwiększ do 225°C, aby kaczka się ładnie przyrumieniła.
Ryż włóż do posolonego wrzątku. Ugotuj wg przepisu na opakowaniu. Osącz, wysyp z torebek, wymieszaj z rodzynkami i ewentualnie łyżką masła.
Wyjmij gotową kaczkę z brytfanki, wywar przecedź do rondelka. Mąkę ziemniaczaną rozmieszaj w zimnym bulionie wlej do wywaru z kaczki i mieszając zagotuj. Ponownie włóż pomarańcze. Sos dopraw, przelej do eleganckiej sosjerki. Kaczkę przełóż na ogrzany półmisek, efektownie udekoruj plasterkami pomarańczy oraz zieleniną. Podawaj z sosem oraz ryżem. Dobrym dodatkiem jest też duszona czerwona kapusta.