Kulinarne propozycje na 11 listopada. Co może znaleźć się na świątecznym stole?
W tym roku 11 listopada przypada w sobotę, zatem „doliczając” niedzielę mamy dwa dni do celebrowania Święta Narodowego. Najczęściej na stołach pojawiają się w tym czasie: gęsina oraz kaczka. Dzisiaj podzielę się kilkoma przepisami, które w głównej mierze będą na nich bazować.
Gęsie mięso jest bardzo smaczne, ale czasem niedoceniane. Podobnie jest w przypadku kaczki, która ze względu na swój specyficzny aromat, nie wszystkim odpowiada. Jeśli do tej pory nie byliście pewni co do tego, czy warto poświęcać czas na przygotowanie gęsiny i kaczki to zapewniam, że tak. I mam nadzieję, że przekonają was do tego poniższe przepisy. Co ciekawe, Polska jest jednym z największych, europejskich hodowców gęsi, więc warto wykorzystać ten "narodowy produkt"!
Składniki:
- 4 gęsie nóżki
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżka majeranku
- 4 ząbki czosnku
- 1½ szklanki czerwonego wytrawnego wina
- 200 g suszonej żurawiny
Jabłka w miodzie:
- 4 jabłka
- 1 szklanka miodu pitnego
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 garść rodzynek
- 1 łyżeczka cynamonu
Opis przygotowania:
- Nóżki natrzeć solą, świeżo zmielonym pieprzem i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Oprószyć majerankiem i marynować przez kilka godzin (można przygotować dzień wcześniej).
- Mocno rozgrzać patelnię o grubym dnie i obsmażyć mięso na złoto z każdej strony-kładąc najpierw skórą do dołu nie trzeba dodawać żadnego tłuszczu, bo tłuszcz sam się wytopi).
- Zrumienione nóżki przełożyć do dużego rondla.
- Na patelnię wlać czerwone wino i "wymyć smak".
- Płyn przelać do rondla z mięsem.
- Dodać suszoną żurawinę.
- Zamknąć pokrywką szybkowarową i gotować przez około 45 minut.
- Pod normalną pokrywą mięsa trzeba dusić około 1,5 h i w razie potrzeby podlewać wodą. Można też wstawić gęsie nóżki do piekarnika i upiec w temp. 180 st. C przez około 1,5 h.
- Gdy mięso zmięknie, delikatnie zebrać cały tłuszcz i schować w lodówce - jako rarytas - a sos odparować lub zagęścić łyżką mąki.
- Jabłka obrać ze skórki i podzielić na ósemki.
- Wrzucić na patelnię, podlać miodem pitnym (może być białe wino lub trochę wody),
- Dodać sok z cytryny, dorzucić rodzynki i cynamon po czym posłodzić cukrem trzcinowym.
- Dusić do momentu aż jabłka lekko zmiękną, ale pozostaną jędrne.
- Takie jabłka to fantastyczny dodatek do pieczonej gęsi czy też innego mięsa.
Zobacz też: Przepisy Ewy Wachowicz na ciasta z jabłkami. Szarlotka w słoiku, ciasteczka
Składniki:
- 1 kaczka o wadze około 1,5 kg
- sól
- pieprz
Dodatki:
- 2 jabłka
- 2 pomarańcze
- 100 ml soku z pomarańczy
Nadzienie:
- 2 jabłka
- 2 pomarańcze
- majeranek
- tymianek
Przygotowanie:
- Sprawioną kaczkę przyprawić solą i pieprzem - z zewnątrz oraz w środku. Odstawić na co najmniej 2 godziny do lodówki.
- Jabłka obrać, pokroić na cząstki, wyciąć gniazda nasienne.
- Z pomarańczy wykroić filety.
- Przełożyć do miski, oprószyć tymiankiem i majerankiem. Delikatnie wymieszać.
- Nałożyć do kaczki.
- Spiąć wykałaczkami i zasznurować dratwą.
- Przełożyć do naczynia żaroodpornego.
- Piec pod przykryciem przez 1 godzinę i 15 minut w temp. 180 st. C.
- Po tym czasie odkryć i zapiekać jeszcze przez 20-30 minut w temp. 200 st. C (aż skórka się zezłoci i będzie chrupiąca).
- Na stół podawać w całości - na półmisku.
- Jako dodatek do kaczki można przygotować tradycyjną ćwikłę z chrzanem oraz jabłka i pomarańcze (jabłka obrać, pokroić na kawałki, wyciąć gniazda, następnie podsmażyć na patelni, dodać sok i filety z pomarańczy, wymieszać).
Polecamy również: Kanapkowe pasty warzywne. Z czego i w jaki sposób je przygotować?
Wróćmy ponownie do gęsiny. Oto przepis na gęsie piersi w sosie pomarańczowym.
Składniki:
- 4 piersi gęsie
- 4 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- tymianek
- 150 g boczku wędzonego
- 2 cebule
- 2 jabłka z majerankiem
- sok z pomarańczy
- ziemniaki z koperkiem
- modra kapusta
Opis przygotowania:
- Skórę na gęsich piersiach naciąć na krzyż, mięso natrzeć z obu stron solą, pieprzem, czosnkiem przeciśniętym przez praskę i tymiankiem.
- Przełożyć do zamykanego naczynia i odstawić na kilka godzin do lodówki.
- Po tym czasie obsmażyć, zaczynając od strony ze skórą, w garnku o grubym dnie lub na patelni.
- Tłuszcz przelać do słoiczka, wystudzić i schować do lodówki (można używać do przyrządzania innych potraw).
- Boczek pokroić w kostkę, przesmażyć.
- Jeśli jest bardzo chudy, można dodać nieco tłuszczu spod gęsi.
- Dorzucić posiekaną cebulę. Zeszklić.
- Do garnka włożyć gęsie piersi oraz boczek z cebulą.
- Wycisnąć sok z pomarańczy.
- Dodać jabłka - pokrojone na ćwiartki i obtoczone w majeranku.
- Przyprawić solą i pieprzem. Przykryć i gotować do miękkości.
- Podawać z ziemniakami z koperkiem, modrą kapustą i sosem (po ugotowaniu mięso wyjąć z garnka, sos zmiksować).
Sprawdź też: Przepisy z mięsa mielonego. Proste, pyszne, sprawdzone. Poleca Ewa Wachowicz
Ostatnia propozycja to przepis na aromatyczną kaczkę w sosie winnym.
Składniki:
- 2 kacze piersi
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka suszonego tymianku
- 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina
- 1 garść suszonej żurawiny
- sól
- pieprz
Dekoracja:
- 2 jabłka
- żurawina do mięs
Glazura:
- 2 łyżki miodu
- 3 łyżki soku z cytryny
Opis przygotowania:
- Kacze piersi naciąć od strony skóry - tak, by powstała ukośna, centymetrowa kratka.
- Natrzeć solą, pieprzem, czosnkiem przeciśniętym przez praskę i roztartym w dłoniach tymiankiem.
- Mięso włożyć do lodówki na dobre pół godziny (idealnie byłoby zostawić kaczkę w aromatycznych ziołach na całą noc).
- Rozgrzać patelnię o grubym dnie i skórą do dołu ułożyć na niej kacze piersi.
- Zmniejszyć płomień i podsmażać przez dłuższą chwilę - do czasu zrumienienia się skórki i wytopienia z niej całego tłuszczu.
- Przewrócić na drugą stronę i podsmażyć każdy "boczek". Następnie przełożyć do żaroodpornego naczynia - tym razem skórą do góry.
- Na patelnię wlać dobre czerwone wytrawne wino, wymyć cały smak ze smażenia i przelać do naczynia z mięsem.
- Dorzucić garść suszonych żurawin, przykryć i wstawić na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 180 st. C.
- Razem z kaczką do piecyka wrzucić połówki jabłek - wydrążone i owinięte w folię.
- W szklance połączyć miód z cytryną.
- Gdy kaczuszka jest już niemal upieczona (w środku powinna być lekko różowa), zdjąć pokrywę i posmarować skórkę miodową glazurą.
- Wstawić jeszcze do piekarnika z włączona grzałką górną na jakieś 10 minut i zapiekać smarując co chwilę miodowo-cytrynową miksturą.
- Gotowe kacze piersi przełożyć na gorący półmisek.
- Sos spod pieczenia odparować do kremowej konsystencji (można zagęścić mąka).
- Kaczkę podawać pokrojoną w plastry, na winnym sosie z żurawiną, w "towarzystwie" pieczonych jabłek z żurawiną do mięs - nałożoną w miejsce gniazd nasiennych.