Reklama

Kulinarne propozycje na 11 listopada. Co może znaleźć się na świątecznym stole?

W tym roku 11 listopada przypada w sobotę, zatem „doliczając” niedzielę mamy dwa dni do celebrowania Święta Narodowego. Najczęściej na stołach pojawiają się w tym czasie: gęsina oraz kaczka. Dzisiaj podzielę się kilkoma przepisami, które w głównej mierze będą na nich bazować.

Gęsie mięso jest bardzo smaczne, ale czasem niedoceniane. Podobnie jest w przypadku kaczki, która ze względu na swój specyficzny aromat, nie wszystkim odpowiada. Jeśli do tej pory nie byliście pewni co do tego, czy warto poświęcać czas na przygotowanie gęsiny i kaczki to zapewniam, że tak. I mam nadzieję, że przekonają was do tego poniższe przepisy. Co ciekawe, Polska jest jednym z największych, europejskich hodowców gęsi, więc warto wykorzystać ten "narodowy produkt"!

Gęsie nóżki duszone w czerwonym winie serwowane z jabłkami w miodzie

Składniki:

Reklama
  • 4 gęsie nóżki
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżka majeranku
  • 4 ząbki czosnku
  • 1½ szklanki czerwonego wytrawnego wina
  • 200 g suszonej żurawiny

Jabłka w miodzie:

  • 4 jabłka
  • 1 szklanka miodu pitnego
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 garść rodzynek
  • 1 łyżeczka cynamonu

Opis przygotowania:

  1. Nóżki natrzeć solą, świeżo zmielonym pieprzem i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Oprószyć majerankiem i marynować przez kilka godzin (można przygotować dzień wcześniej). 
  2. Mocno rozgrzać patelnię o grubym dnie i obsmażyć mięso na złoto z każdej strony-kładąc najpierw skórą do dołu nie trzeba dodawać żadnego tłuszczu, bo tłuszcz sam się wytopi). 
  3. Zrumienione nóżki przełożyć do dużego rondla. 
  4. Na patelnię wlać czerwone wino i "wymyć smak". 
  5. Płyn przelać do rondla z mięsem. 
  6. Dodać suszoną żurawinę. 
  7. Zamknąć pokrywką szybkowarową i gotować przez około 45 minut. 
  8. Pod normalną pokrywą mięsa trzeba dusić około 1,5 h i w razie potrzeby podlewać wodą. Można też wstawić gęsie nóżki do piekarnika i upiec w temp. 180 st. C przez około 1,5 h. 
  9. Gdy mięso zmięknie, delikatnie zebrać cały tłuszcz i schować w lodówce - jako rarytas - a sos odparować lub zagęścić łyżką mąki.
  10. Jabłka obrać ze skórki i podzielić na ósemki. 
  11. Wrzucić na patelnię, podlać miodem pitnym (może być białe wino lub trochę wody), 
  12. Dodać sok z cytryny, dorzucić rodzynki i cynamon po czym posłodzić cukrem trzcinowym. 
  13. Dusić do momentu aż jabłka lekko zmiękną, ale pozostaną jędrne. 
  14. Takie jabłka to fantastyczny dodatek do pieczonej gęsi czy też innego mięsa.

Zobacz też: Przepisy Ewy Wachowicz na ciasta z jabłkami. Szarlotka w słoiku, ciasteczka

Kaczka faszerowana jabłkami i pomarańczami

Składniki:

  • 1 kaczka o wadze około 1,5 kg
  • sól
  • pieprz

Dodatki:

  • 2 jabłka
  • 2 pomarańcze
  • 100 ml soku z pomarańczy

Nadzienie:

  • 2 jabłka
  • 2 pomarańcze
  • majeranek
  • tymianek

Przygotowanie:

  1. Sprawioną kaczkę przyprawić solą i pieprzem - z zewnątrz oraz w środku. Odstawić na co najmniej 2 godziny do lodówki. 
  2. Jabłka obrać, pokroić na cząstki, wyciąć gniazda nasienne. 
  3. Z pomarańczy wykroić filety. 
  4. Przełożyć do miski, oprószyć tymiankiem i majerankiem. Delikatnie wymieszać. 
  5. Nałożyć do kaczki. 
  6. Spiąć wykałaczkami i zasznurować dratwą. 
  7. Przełożyć do naczynia żaroodpornego. 
  8. Piec pod przykryciem przez 1 godzinę i 15 minut w temp. 180 st. C. 
  9. Po tym czasie odkryć i zapiekać jeszcze przez 20-30 minut w temp. 200 st. C (aż skórka się zezłoci i będzie chrupiąca).
  10. Na stół podawać w całości - na półmisku. 
  11. Jako dodatek do kaczki można przygotować tradycyjną ćwikłę z chrzanem oraz jabłka i pomarańcze (jabłka obrać, pokroić na kawałki, wyciąć gniazda, następnie podsmażyć na patelni, dodać sok i filety z pomarańczy, wymieszać).

Polecamy również: Kanapkowe pasty warzywne. Z czego i w jaki sposób je przygotować?

Gęsie piersi w sosie pomarańczowym

Wróćmy ponownie do gęsiny. Oto przepis na gęsie piersi w sosie pomarańczowym.

Składniki:

  • 4 piersi gęsie
  • 4 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • tymianek
  • 150 g boczku wędzonego
  • 2 cebule
  • 2 jabłka z majerankiem
  • sok z pomarańczy
  • ziemniaki z koperkiem
  • modra kapusta

Opis przygotowania:

  1. Skórę na gęsich piersiach naciąć na krzyż, mięso natrzeć z obu stron solą, pieprzem, czosnkiem przeciśniętym przez praskę i tymiankiem. 
  2. Przełożyć do zamykanego naczynia i odstawić na kilka godzin do lodówki. 
  3. Po tym czasie obsmażyć, zaczynając od strony ze skórą, w garnku o grubym dnie lub na patelni. 
  4. Tłuszcz przelać do słoiczka, wystudzić i schować do lodówki (można używać do przyrządzania innych potraw). 
  5. Boczek pokroić w kostkę, przesmażyć. 
  6. Jeśli jest bardzo chudy, można dodać nieco tłuszczu spod gęsi. 
  7. Dorzucić posiekaną cebulę. Zeszklić. 
  8. Do garnka włożyć gęsie piersi oraz boczek z cebulą. 
  9. Wycisnąć sok z pomarańczy. 
  10. Dodać jabłka - pokrojone na ćwiartki i obtoczone w majeranku. 
  11. Przyprawić solą i pieprzem. Przykryć i gotować do miękkości. 
  12. Podawać z ziemniakami z koperkiem, modrą kapustą i sosem (po ugotowaniu mięso wyjąć z garnka, sos zmiksować).

Sprawdź też: Przepisy z mięsa mielonego. Proste, pyszne, sprawdzone. Poleca Ewa Wachowicz

Aromatyczna kaczka w sosie winnym

Ostatnia propozycja to przepis na aromatyczną kaczkę w sosie winnym.

Składniki:

  • 2 kacze piersi
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka suszonego tymianku
  • 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina
  • 1 garść suszonej żurawiny
  • sól
  • pieprz

Dekoracja:

  • 2 jabłka
  • żurawina do mięs

Glazura:

  • 2 łyżki miodu
  • 3 łyżki soku z cytryny

Opis przygotowania: 

  1. Kacze piersi naciąć od strony skóry - tak, by powstała ukośna, centymetrowa kratka. 
  2. Natrzeć solą, pieprzem, czosnkiem przeciśniętym przez praskę i roztartym w dłoniach tymiankiem. 
  3. Mięso włożyć do lodówki na dobre pół godziny (idealnie byłoby zostawić kaczkę w aromatycznych ziołach na całą noc). 
  4. Rozgrzać patelnię o grubym dnie i skórą do dołu ułożyć na niej kacze piersi. 
  5. Zmniejszyć płomień i podsmażać przez dłuższą chwilę - do czasu zrumienienia się skórki i wytopienia z niej całego tłuszczu. 
  6. Przewrócić na drugą stronę i podsmażyć każdy "boczek". Następnie przełożyć do żaroodpornego naczynia - tym razem skórą do góry. 
  7. Na patelnię wlać dobre czerwone wytrawne wino, wymyć cały smak ze smażenia i przelać do naczynia z mięsem. 
  8. Dorzucić garść suszonych żurawin, przykryć i wstawić na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. 
  9. Razem z kaczką do piecyka wrzucić połówki jabłek - wydrążone i owinięte w folię. 
  10. W szklance połączyć miód z cytryną. 
  11. Gdy kaczuszka jest już niemal upieczona (w środku powinna być lekko różowa), zdjąć pokrywę i posmarować skórkę miodową glazurą. 
  12. Wstawić jeszcze do piekarnika z włączona grzałką górną na jakieś 10 minut i zapiekać smarując co chwilę miodowo-cytrynową miksturą. 
  13. Gotowe kacze piersi przełożyć na gorący półmisek. 
  14. Sos spod pieczenia odparować do kremowej konsystencji (można zagęścić mąka). 
  15. Kaczkę podawać pokrojoną w plastry, na winnym sosie z żurawiną, w "towarzystwie" pieczonych jabłek z żurawiną do mięs - nałożoną w miejsce gniazd nasiennych.
INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: kaczka | gęś | gęsina | Przepisy Ewy Wachowicz
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy