Kurczak w aromatycznym sosie
Składniki
- 6 udek kurczaka
- 2 czerwone papryki
- 1 pęczek cebuli dymki
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- skórka starta z 1 cytryny
- 3 szklanki bulionu warzywnego
- 3 łyżki oleju
- 30 dag mąki
- 2 szklanki śmietany + 5 łyżek
- 3 jajka
- 1 łyżka masła
- 4 gałązki natki pietruszki
- sól, pieprz, słodka papryka
Udka kurczaka umyć, osuszyć, posypać solą, pieprzem i papryką. Obsmażyć na gorącym oleju z obu stron, zdjąć z patelni.
Paprykę i cebulę oczyścić, pokroić w paski, podsmażyć na oleju, doprawić. Dodać koncentrat pomidorowy i skórkę cytrynową. Wlać bulion, zagotować.
Warzywa z bulionem przełożyć do naczynia żaroodpornego, na wierzchu ułożyć podsmażone udka. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 180°C, piec ok. 30 minut.
Mąkę wymieszać ze śmietaną i jajkami, posolić. Wyrobić mikserem na gładkie ciasto, odstawić na 15 minut. W garnku zagotować wodę, osolić. Partiami robić kluski kładzione: łyżką nabierać niewielkie ilości ciasta, spuszczać na wrzącą wodę, gotować 5 minut, wyjmować łyżką cedzakową. Gorące obłożyć masłem.
Kurczaka wyjąć z sosu, ułożyć na pergaminie i wstawić do piekarnika na 10 minut, by skórka się przypiekła. Sos polać 5 łyżkami śmietany, ułożyć w nim z powrotem udka, posypać posiekaną natką. Podawać z kluskami.
Zobacz także: