Kurczak w aromatycznym sosie

Sos paprykowy, w którym zapieka się kurczaka, pasuje również na ciepło do pieczonego schabu oraz do mięs i ryb z grilla. Jest także znakomity na zimno jako dip do wędlin
Sos paprykowy, w którym zapieka się kurczaka, pasuje również na ciepło do pieczonego schabu oraz do mięs i ryb z grilla. Jest także znakomity na zimno jako dip do wędlin123RF/PICSEL

Składniki

  • 6 udek kurczaka
  • 2 czerwone papryki
  • 1 pęczek cebuli dymki
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • skórka starta z 1 cytryny
  • 3 szklanki bulionu warzywnego
  • 3 łyżki oleju
  • 30 dag mąki
  • 2 szklanki śmietany + 5 łyżek
  • 3 jajka
  • 1 łyżka masła
  • 4 gałązki natki pietruszki
  • sól, pieprz, słodka papryka

Udka kurczaka umyć, osuszyć, posypać solą, pieprzem i papryką. Obsmażyć na gorącym oleju z obu stron, zdjąć z patelni.

Paprykę i cebulę oczyścić, pokroić w paski, podsmażyć na oleju, doprawić. Dodać koncentrat pomidorowy i skórkę cytrynową. Wlać bulion, zagotować.

Warzywa z bulionem przełożyć do naczynia żaroodpornego, na wierzchu ułożyć podsmażone udka. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 180°C, piec ok. 30 minut.

Mąkę wymieszać ze śmietaną i jajkami, posolić. Wyrobić mikserem na gładkie ciasto, odstawić na 15 minut. W garnku zagotować wodę, osolić. Partiami robić kluski kładzione: łyżką nabierać niewielkie ilości ciasta, spuszczać na wrzącą wodę, gotować 5 minut, wyjmować łyżką cedzakową. Gorące obłożyć masłem.

Kurczaka wyjąć z sosu, ułożyć na pergaminie i wstawić do piekarnika na 10 minut, by skórka się przypiekła. Sos polać 5 łyżkami śmietany, ułożyć w nim z powrotem udka, posypać posiekaną natką. Podawać z kluskami.

Zobacz także:

Twoje Imperium
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas