Kurczak w aromatycznym sosie
Udka kurczaka umyć, osuszyć, posypać solą, pieprzem i papryką. Obsmażyć na gorącym oleju z obu stron, zdjąć z patelni.
Paprykę i cebulę oczyścić, pokroić w paski, podsmażyć na oleju, doprawić. Dodać koncentrat pomidorowy i skórkę cytrynową. Wlać bulion, zagotować.
Warzywa z bulionem przełożyć do naczynia żaroodpornego, na wierzchu ułożyć podsmażone udka. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 180°C, piec ok. 30 minut.
Mąkę wymieszać ze śmietaną i jajkami, posolić. Wyrobić mikserem na gładkie ciasto, odstawić na 15 minut. W garnku zagotować wodę, osolić. Partiami robić kluski kładzione: łyżką nabierać niewielkie ilości ciasta, spuszczać na wrzącą wodę, gotować 5 minut, wyjmować łyżką cedzakową. Gorące obłożyć masłem.
Kurczaka wyjąć z sosu, ułożyć na pergaminie i wstawić do piekarnika na 10 minut, by skórka się przypiekła. Sos polać 5 łyżkami śmietany, ułożyć w nim z powrotem udka, posypać posiekaną natką. Podawać z kluskami.
Zobacz także: