Reklama

Lekkie i sycące sałatki na wiosnę i lato

W zależności od pory roku, nasze preferencje co do potraw się zmieniają. Zimą mamy ochotę na bardziej konkretne dania, z kolei wiosną i latem na lżejsze, orzeźwiające, ale jednocześnie sycące. Te wymagania spełniają różnego rodzaju sałatki. Dzisiaj podzielę się z wami kilkoma sprawdzonymi przepisami - na pewno każdy wybierze coś dla siebie.

Proste przepisy na sałatki z warzywami i owocami

Jeśli lubicie warzywa i owoce, to właśnie teraz jest idealny czas, by zajadać się nimi solo albo też dodawać je do różnego rodzaju potraw, a przede wszystkim sałatek. Niektórzy samodzielnie uprawiają je we własnych ogródkach, ale bez problemu kupimy też warzywa i owoce na lokalnych straganach.

Zobacz również: Ewa Wachowicz: Co i jak możemy wędzić w domu?

Zacznę od propozycji na sycącą sałatkę z dodatkiem domowych wędlin. Sprawdzi się na przykład suszony schab czy długodojrzewająca szynka.

Reklama

Składniki

  • mieszanka ulubionych sałat (np. rukola, roszponka, szpinak baby)
  • owoce sezonowe (porzeczki, maliny, truskawki)
  • plastry suszonego schabu lub innej domowej wędliny
  • pestki dyni

Składniki na winegret malinowy

  • łyżka musztardy
  • 2 łyżki soku malinowego
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • sól
  • pieprz
  • 6 łyżek oliwy

Opis przygotowania:

Pestki dyni uprażyć na suchej patelni. Przygotować sos. Musztardę połączyć z sokiem malinowym. Dodać sok z cytryny. Przyprawić solą i pieprzem. Cienkim strumyczkiem dolać oliwę. Wymieszać. Sałaty przełożyć na talerz i polać sosem malinowym. Dodać owoce, plastry wędliny i posypać prażonymi pestkami dyni. Udekorować kwiatami jadalnymi.

Rzadko wykorzystujemy szpinak jako świeżą sałatkę. Szkoda, ponieważ jest bardzo zdrowy, ale też smaczny i doskonale sprawdza się w sałatkach. Poniżej receptura na prostą sałatkę z jego udziałem i dodatkiem truskawek.

Składniki

  • liście szpinaku
  • kilkanaście truskawek
  • kawałek sera z niebieską pleśnią
  • garść orzechów włoskich
  • 3 łyżki octu balsamicznego
  • 1 łyżka syropu z agawy lub miodu

Opis przygotowania:

Szpinak umyć i osuszyć. Rozrzucić na dużym, płaskim talerzu. Dodać przekrojone na pół truskawki. Pokruszyć ser. Posypać posiekanymi orzechami (wcześniej warto je uprażyć).  Skropić octem balsamicznym - wymieszanym z miodem lub syropem z agawy. Można przyprawić świeżo zmielonym, kolorowym pieprzem.

Zobacz takżeEwa Wachowicz poleca dania staropolskiej kuchni

Poniżej przepis na sałatkę znaną u nas jako grecka, ale zamiast typowego sera feta, proponuję serek kozi, który jest wytwarzany w Polsce i stosunkowo popularny.

Składniki

  • 1 sałata lodowa
  • 2 pomidory
  • 2 ogórki gruntowe
  • 1 papryka zielona
  • 1 cebula czerwona
  • garść oliwek czarnych
  • 250 g sera koziego w typie fety

Składniki na sos

  • 1/2 cytryny
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 6 łyżek oliwy
  • natka pietruszki

Przygotowanie:

Z sałaty usunąć głąb (uderzyć o blat, wykręcić). Liście poszarpać do miski. Pomidory pokroić na duże kawałki, wrzucić do miski z sałatą. Dorzucić ogórki - obrane i pokrojone na grube plastry. Z papryki usunąć nasiona, pokroić w pierścienie. Cebulę pokroić w talarki. Ułożyć na ogórkach. Dorzucić oliwki. Na wierzchu ułożyć ser pokrojony w kostkę.

Z cytryny wycisnąć sok. Przelać do słoiczka. Posolić. Przyprawić pieprzem. Wlać oliwę. Zamknąć i energicznie wymieszać. Dorzucić posiekaną natkę pietruszki. Przelać na sałatkę i od razu podawać.

Kochani, nie bójcie się nietypowych połączeń. W tym przypadku będzie to miks słodkiego ze słonym. Grecy od dawien dawna zajadają się arbuzem w połączeniu z serem feta i bardzo sobie chwalą tę fuzję smaków. Ja, zainspirowana tym śródziemnomorskim połączeniem, przygotowałam sałatkę. Poniżej dzielę się z wami przepisem i od razu zaznaczam, że perfekcyjnie sprawdzi się na przykład jako dodatek do potraw z grilla, ale zda też egzamin jako przystawka, przekąska albo lekki podwieczorek.

Pierwszy raz jadłam arbuza w połączeniu z serem w Grecji. Jak Grecja to ser feta. Ponieważ trwa sezon na arbuzy, to bez problemu kupimy go w każdym warzywniaku, a i z serem feta nie ma problemu. Poniżej receptura na miks arbuza i sera feta.

Przeczytaj takżeProste przepisy na domowe pasty. Nie tylko do chleba!

Składniki

  • 1/2 kg arbuza
  • 200 g sera feta
  • garść liści mięty

Składniki na sos

  • 5 łyżek soku z cytryny
  • 3 łyżki miodu wielokwiatowego

Opis przygotowania:

Arbuza pokroić w dużą kostkę i usunąć wszystkie pestki. Wrzucić do dużej miski. Ser feta pokroić w troszkę mniejszą kostkę, niż arbuza i dorzucić do naczynia. Do sałatki dodać listki mięty. Do szklanki wlać sok z cytryny i dodać miód. Mieszać aż miód się rozpuści. Sosem polać sałatkę i delikatnie wymieszać. Na talerzu można udekorować świeżą miętą. 

I na koniec sałatka z dresingiem limonkowym, do serwowania z każdym pieczystym, w tym także z potrawami z grilla.

Składniki

  • świeże liście szpinaku
  • różnego rodzaju sałaty
  • rzodkiewki
  • 1 ogórek
  • ½ awokado
  • 4 łyżki sok z limonki
  • 4 łyżki oleju lnianego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne

Przygotowanie:

Szpinak, kawałki sałaty, pokrojone rzodkiewki i ogórka wrzucić do miski. Zalać dressingiem z limonki, czosnku, oleju lnianego i pieprzu cayenne.

Moi drodzy, jeśli lubicie sałatki, to teraz jest idealny czas na eksperymentowanie z rozmaitymi recepturami. Zaletą tego typu potraw jest też to, że bez problemu można do nich dodawać różne składniki - w zależności od preferencji smakowych oraz tego, na co obecnie jest sezon. Taka kulinarna "zabawa" to coś, co uwielbiam!

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: Ewa Wachowicz | Ewa Wachowicz przepisy | przepisy
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy