Reklama

Owoce pod chrupiąca skórką

Letnie owoce pod chrupiącym ciastem? Smakują obłędnie zarówno na gorąco, jak i na zimno.

Składniki

  • 1 kg wiśni
  • 8 dojrzałych moreli
  • 4 łyżki cukru
  • 4 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 8 łyżek otrąb owsianych
  • 8 łyżek płatków owsianych
  • 180 g masła
  • 4 łyżki cukru brązowego
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego lub szczypta kardamonu

Sposób przygotowania:

1. Owoce myjemy. Wiśnie drylujemy, a morele kroimy w kostkę. Przekładamy wszystko do naczynia żaroodpornego, posypujemy 4 łyżkami cukru oraz 3 łyżeczkami mąki ziemniaczanej. 

2. W misce mieszamy płatki owsiane, otręby oraz cukier brązowy. Dodajemy pokrojone w kostkę masło i mieszamy, aż powstaną grudki jak w kruszonce. Dodajemy ekstrakt waniliowy i chwilę wyrabiamy. 

3. Powstałą kruszonką posypujemy owoce. Pieczemy 10-15 minut w 150°C. Podajemy ciepłe, ale deser jest równie smaczny na zimno.

Reklama

Zobacz także:

Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy