Przepis Iny Garten
Zachwycająca Ina Garten wie, jak w prosty, lecz stylowy sposób podejmować swoich gości. Oto jeden z jej przepisów.
Składniki:
- kurczak (ok.2,5kg)
- sól
- świeżo mielony pieprz
- 1 pęczek świeżego tymianku
- 1 cytryna
- 1 główka czosnku
- 30g masła, miękkiego
- 1 duża cebula, pokrojona na plasterki
- 4 marchewki
- koper włoski
- oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Nagrzej piekarnik do 210°c. Usuń podroby kurczaka, dokładnie umyj. Osusz ręcznikiem papierowym. Szczodrze dopraw solą i pieprzem wnętrze kurczaka. Włóż tymianek, obie połówki cytryny I czosnek. Nasmaruj kurczaka masłem i ponownie posyp solą i pieprzem.
Zwiąż nogi razem przy pomocy sznurka i wepchnij skrzydełka pod spód. Umieść cebulę, marchewki i koper włoski w naczyniu do pieczenia. Posyp solą i pieprzem i pozostałym tymiankiem, skrop oliwą. Na środku ułóż kurczaka.
Piecz kurczaka przez 1,5h, aż wypłyną soki gdy przekroisz nóżkę lub skrzydełko. Przełóż mięso wraz z warzywami na duży talerz, przykryj folią aluminiową na około 20 minut. Podawaj.
Przepis Iny Garten pochodzi z programu ,,Bosonoga Contessa - powrót do klasyki", który można oglądać w Polsat Food Network od 1 listopada. W soboty i niedziele w godzinach 13:00 (2 odcinki) oraz od 18:00 (4 odcinki), oraz w dni powszednie, po 2 odcinki w godzinach 08:05, 13:00 i 19:00.