Rolada malinowa z pianką
Aksamitny deser z malinami to idealne zwieńczenie słonecznego popołudnia. Polecamy przepis na obłędną roladę z pianką i masą śmietanową.
Składniki
na ciasto
- 1 szklanka mąki
- 12 dag masła
- 3/4 szklanki cukru
- 1 jajko
- 3 łyżki kakao
- 1/2 łyżeczki sody
- 1/2 szklanki maślanki
- po 1 łyżeczce ekstraktu waniliowego i octu jabłkowego
- 2 łyżki czerwonego spożywczego barwnika w płynie
na masę
- 25 dag białego kremowego serka
- 12 dag miękkiego masła
- 2 szklanki cukru pudru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 garść malin
na piankę
- 1 szklanka śmietanki 30 proc.
- 2 łyżki cukru pudru
- 15 dag serka waniliowego
- 3 łyżeczki żelatyny
Sposób przygotowania:
1. Śmietanę ubić z cukrem pudrem, wymieszać z serkiem. Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody, schłodzić, wlać do śmietanki, wymieszać. Piankę zastudzić w prostokątnej formie.
2. Zmieszać mąkę, kakao, szczyptę soli, sodę, a w osobnej misce maślankę, ocet i ekstrakt z wanilii.
3. Masło zmiksować, dodając cukier, jajko oraz składniki suche i mokre, na koniec wlać barwnik. Ciasto wylać na wyłożoną papierem blachę, piec 20 min. w temp. 180°C. Ciepłe zwinąć w roladę, ostudzić.
4. Serek utrzeć z masłem, cukrem i ekstraktem. Roladę rozwinąć, posmarować masą, na brzegu ułożyć piankę, ponownie zwinąć, schłodzić, udekorować malinami.
Zobacz także: