Śniadanie 50 plus. Na jakie potrawy stawiać po pięćdziesiątce?

Śniadania 50 plus - przepisy Ewy Wachowicz
Śniadania 50 plus - przepisy Ewy Wachowiczmateriał partnera

Jajecznica z kurkami - przepis Ewy Wachowicz

Jajecznica z kurkami - przepis Ewy Wachowicz
Jajecznica z kurkami - przepis Ewy Wachowiczmateriał partnera
  • kilka jajek,
  • kawałek słoniny,
  • garść kurek lub pieczarek,
  • odrobina mleka,
  •  sól do smaku,
  • szczypior jeśli jest.
  1. Słoninę pokroić w kostkę, wytopić na patelni. 
  2. Gdy zrobią się skwarki, dodać kurki i usmażyć. 
  3. Jajka wybić do miski. 
  4. Posolić i roztrzepać. 
  5. Wlać trochę mleka, wymieszać, przelać na patelnię i usmażyć jajecznicę. 
  6. Podawać z posiekanym szczypiorem.

Jajka po turecku - przepis Ewy Wachowicz

Jajka po turecku - przepis Ewy Wachowicz
Jajka po turecku - przepis Ewy Wachowiczmateriał partnera
  • 4 jajka,
  • 340 g jogurtu greckiego (dwa małe opakowania lub jedno duże),
  •  2 ząbki czosnku,
  • ostra papryka w proszku,
  • sól,
  • sok z cytryny,
  • 2 łyżki masła,
  • ocet,
  • koperek.
  1. Zrobić sos: ;jogurt grecki wymieszać z czosnkiem przeciśniętym przez praskę, doprawić solą, sokiem z cytryny i ostrą papryką.
  2. Przygotować jajka w koszulkach czyli poszetowe: do gotującej się wody wlać ocet (dwie łyżki 10% octu spirytusowego na litr wody) i zostawić na "małym ogniu". Do miski wbić jajko. Łyżką mieszając wodę w garnku zrobić wir i na jego środek wlać jako. Gotować około dwie minuty (każde osobno) tak, aby białko się ścięło a żółtko pozostało płynne. Ugotowane jajka wyciągnąć, zanurzyć w wodzie(zmyć ocet) i osuszyć  na ręczniku papierowym.
  3. Przygotować masło palone: na patelnię lub mały rondelek dodać masło i na wolnym ogniu podgrzewać aż zrobi się lekko brązowe i nabierze orzechowego smaku.
  4. Sos nałożyć na talerz, na nim jajka w koszulce. Polać masłem palonym i posypać posiekanym koperkiem.

Gomasio - przepis Ewy Wachowicz

Gomasio - sól sezamowa
Gomasio - sól sezamowa123RF/PICSEL
  • 10 łyżek sezamu niełuskanego,
  • 1 łyżka soli himalajskiej.
  1. Sól uprażyć na suchej patelni. 
  2. Dodać sezam, wymieszać i na małym ogniu prażyć przez 10 minut. 
  3. Utrzeć w moździerzu. 
  4. Przełożyć do słoiczka. 
  5. Przechowywać w lodówce. 
  6. Używać jako przyprawy do potraw.

Sałatka z awokado - przepis Ewy Wachowicz

Sałatka z awokado - przepis Ewy Wachowicz
Sałatka z awokado - przepis Ewy Wachowiczmateriał partnera
  • 1 sałata lodowa,
  • kilka pomidorków koktajlowych,
  • 1 dojrzałe awokado,
  • 1 granat,
  • sok z cytryny.
  • 1 limonka,
  • 1 łyżka syropu z granatów,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 3 łyżki oliwy.
  1. Z sałaty wybić głąb, liście poszarpać do miski. 
  2. Dodać przekrojone na pół pomidorki koktajlowe. 
  3. Awokado naciąć wzdłuż na pół, usunąć pestkę, łyżką wyjąć miąższ, skropić sokiem z cytryny i pokroić na kawałki. 
  4. Przełożyć do miski. 
  5. Granat przekroić wzdłuż na pół i drewnianą pałką wybić nasiona wprost do miski.
  6. Z limonki wycisnąć sok. 
  7. Dodać syrop z granatów (można zastąpić miodem lub innym syropem). 
  8. Wsypać sól, dolać oliwę i wszystko razem wymieszać. 
  9. Dressingiem polać sałatę tuż przed podaniem.
Zdanowicz pomiędzy wersami. Odc. 67: Majka JeżowskaINTERIA.PL