Szybkie ciasto z wiśniami
Ucieraj szklankę cukru pudru z sokiem z cytryny (zacznij od jednej łyżki), aż do uzyskania gładkiej, jednolitej masy.
1. Cytrynę sparzyć. Skórkę otrzeć, sok wycisnąć. Miękkie masło utrzeć z cukrem drobnym i waniliowym oraz szczyptą soli, dodawać po jednym jajku oraz porcjami mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodać sok i skórkę. Wiśnie odsączyć z syropu, obtoczyć w mące, dołożyć do ciasta, całość delikatnie wymieszać.
2. Masę przełożyć do formy na babkę lub do keksówki wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą. Babkę piec do tzw. suchego patyczka, ok. 60 min w temp. 180ºC. Studzić przy uchylonych drzwiczkach. Ciasto oprószyć pudrem lub polukrować.