Reklama

Szybkie ciasto z wiśniami

Ucieraj szklankę cukru pudru z sokiem z cytryny (zacznij od jednej łyżki), aż do uzyskania gładkiej, jednolitej masy.

Składniki

  • 30 dag wiśni z syropu (sposób wykonania w przepisie niżej)
  • 30 dag mąki plus 1,5 łyżki
  • po 20 dag masła i cukru do wypieków
  • 10 dag mąki ziemniaczanej
  • 1 paczka cukru waniliowego
  • 4 jajka
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 cytryna
  • masło i bułka tarta do formy lukier lub cukier puder

 1. Cytrynę sparzyć. Skórkę otrzeć, sok wycisnąć. Miękkie masło utrzeć z cukrem drobnym i waniliowym oraz szczyptą soli, dodawać po jednym jajku  oraz porcjami mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodać sok i skórkę. Wiśnie odsączyć  z syropu, obtoczyć w mące, dołożyć do ciasta, całość delikatnie wymieszać.

2. Masę przełożyć do formy na babkę lub do keksówki wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą. Babkę piec do tzw. suchego patyczka, ok. 60 min w temp. 180ºC. Studzić przy uchylonych drzwiczkach. Ciasto oprószyć pudrem lub polukrować.

Reklama
Twoje Imperium
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy