Gruszki w kruchym cieście

Składniki
- 25 dag masło
- 1 cukier waniliowy
- 20 dag śmietanka kremówka
- sok z cytryny
- szczypta soli
- 10 gruszki
- 37,5 dag maka
- 200 ml mleko
- olej do wysmarowania folii
- 2 żółtko
- 10 dag płatki migdałowe
- 2 - 3 łyżki gruby cukier
- 5 jajko
- 32,5 dag cukier
- tłuszcz do wysmarowania foremek
Mąkę wsypać do miseczki. Dodać masło, sól, 12,5 dag cukru . Wbić 1 jajko. Szybko zagnieść ciasto. Zawinąć je w folię i włożyć do lodówki na 30 min.
Gruszki obrać, rozkroić na pół, usunąć gniazda nasienne. Połówki gruszek niezbyt głęboko ponacinać po wypukłej stronie. Natychmiast skropić sokiem z cytryny, aby nie ściemniały.
Blachę o wymiarach 32 x 39 cm posmarować tłuszczem. Spód i brzegi formy wylepić ciastem. Na cieście ułożyć połówki gruszek. Mleko wymieszać ze śmietaną, pozostałymi jajkami i żółtkami. Dosypać 10 dag cukru oraz cukier wanilinowy. Masę wylać na gruszki. Ciasto wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C. Piec około 40 minut.
Resztę cukru skarmelizować. Wmieszać płatki migdałowe. Płatki w karmelu rozsmarować na natłuszczonej olejem folii aluminiowej. Poczekać, aż zastygną. Zimną masę połamać na kawałeczki. Posypać nimi oraz grubym cukrem wierzch wystudzonego ciasta.