Reklama

Reklama

Gruszki w kruchym cieście

Czas przyrządzenia: ok 2 godzin
Składniki dla: 7 i wiecej osób

Składniki

  • 25 dag masło
  • 1 cukier waniliowy
  • 20 dag śmietanka kremówka
  • sok z cytryny
  • szczypta soli
  • 10 gruszki
  • 37,5 dag maka
  • 200 ml mleko
  • olej do wysmarowania folii
  • 2 żółtko
  • 10 dag płatki migdałowe
  • 2 - 3 łyżki gruby cukier
  • 5 jajko
  • 32,5 dag cukier
  • tłuszcz do wysmarowania foremek

Mąkę wsypać do miseczki. Dodać masło, sól, 12,5 dag cukru . Wbić 1 jajko. Szybko zagnieść ciasto. Zawinąć je w folię i włożyć do lodówki na 30 min.

Gruszki obrać, rozkroić na pół, usunąć gniazda nasienne. Połówki gruszek niezbyt głęboko ponacinać po wypukłej stronie. Natychmiast skropić sokiem z cytryny, aby nie ściemniały.

Blachę o wymiarach 32 x 39 cm posmarować tłuszczem. Spód i brzegi formy wylepić ciastem. Na cieście ułożyć połówki gruszek. Mleko wymieszać ze śmietaną, pozostałymi jajkami i żółtkami. Dosypać 10 dag cukru oraz cukier wanilinowy. Masę wylać na gruszki. Ciasto wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C. Piec około 40 minut.

Reklama

Resztę cukru skarmelizować. Wmieszać płatki migdałowe. Płatki w karmelu rozsmarować na natłuszczonej olejem folii aluminiowej. Poczekać, aż zastygną. Zimną masę połamać na kawałeczki. Posypać nimi oraz grubym cukrem wierzch wystudzonego ciasta.

Życie na gorąco

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy