Co zrobić, by choinka nie gubiła igieł?
Żywa czy sztuczna? Pachnąca lasem czy spryskana sztucznym śniegiem? Co roku zadajemy sobie to pytanie i wciąż nie ma na nie jednej, dobrej odpowiedzi. Sztuczna choinka zostanie z nami na wiele lat i nie zrzuca igieł, ale szkodzi naturze. Żywa pachnie lasem i szybko się rozkłada, ale gubi igły na potęgę! Jak sobie z tym radzić?
Fanów żywych, pachnących lasem drzewek przybywa z roku na rok. Nic dziwnego, żywe drzewko bożonarodzeniowe ma naprawdę mnóstwo zalet. Jeśli zakupimy je w sprawdzonym, działającym legalnie miejscu (coraz więcej choinek pochodzi z leśnej wycinki!) i po świętach zasadzimy w ogródku lub właściwie zutylizujemy to nie wyrządzimy środowisku większej krzywdy. Żywa choinka pięknie pachnie i wprowadza do wnętrza świąteczny klimat - żadna świeczka lub odświeżacz powietrza nie zastąpi nam tego aromatu!
Żywa choinka ma jednak wadę, która sprawia, że część z nas ostatecznie decyduje się na sztuczne drzewko - na potęgę gubi igły. I na to jest jednak zaskakujący sposób!
Aby choinka dłużej zachowała świeżość i nie gubiła igieł musi być regularnie podlewana. Ważne, by nawadniać ją wodą ciepłą, nie gorącą, ale też nie zimną - ciepła woda ułatwi bowiem właściwą penetrację korzenia. Zanim jednak podlejemy choinkę, warto włożyć do wody zaskakujący, mały przedmiot!
Drzewko nie będzie gubić igieł, gdy do pojemnika z wodą wrzucimy kilka miedzianych monet! I wbrew pozorom nie jest to żaden wymysł, ale działanie mające całkiem logiczne uzasadnienie! Miedziane monety sprawiają, że w wodzie nie rozwijają się szkodliwe bakterie, glony i grzyby.
Do wody, którą podlejemy choinkę warto dodać także cukier i sól. Taka mieszanka działa jak naturalny nawóz, odżywia roślinę i spowalnia proces opadania igieł.
Te proste domowe sposoby sprawią, że nasze świąteczne drzewka na dłużej zachowają zdrowy wygląd i będziemy cieszyć się nimi jeszcze długo po Bożym Narodzeniu!
***
Zobacz również:
Jak zacząć przygotowania do świąt?
Zalety żywej choinki. Dlaczego jest lepsza niż sztuczna?
Wigilia 2021: O której zacząć wieczerzę? Jakie dania przygotować?