Dawniej dostępny wyłącznie w aptece i uważany za afrodyzjak. Poznajcie historię marcepanu

Marcepan to całe życie pana Tomasza i jego żony Alicji, w olsztyńskiej kawiarni Moja wyrabiają go ręcznie według wiekowej receptury
Marcepan to całe życie pana Tomasza i jego żony Alicji, w olsztyńskiej kawiarni Moja wyrabiają go ręcznie według wiekowej recepturyAgnieszka Maciaszekarchiwum prywatne
W Królewcu spotykał się cały kapitał, ten mały i ten duży - podkreśla Tomasz Derdoń
W Królewcu spotykał się cały kapitał, ten mały i ten duży - podkreśla Tomasz Derdoń123RF/PICSEL

Zobacz również:

    Ekspozycja Muzeum Archeologicznego w Elblągu. Forma do wyrobu marcepanu królewieckiego / zdjęcia dzięki uprzejmości pracowników muzeum
    Ekspozycja Muzeum Archeologicznego w Elblągu. Forma do wyrobu marcepanu królewieckiego / zdjęcia dzięki uprzejmości pracowników muzeumarchiwum prywatne

    Zobacz również:

      Marcepan ma wszystkie właściwości zdrowotne orzecha - podkreśla pan Tomasz
      Marcepan ma wszystkie właściwości zdrowotne orzecha - podkreśla pan Tomasz 123RF/PICSEL

      Zobacz również:

        Chcemy, aby marcepan królewiecki stał się rozpoznawalnym symbolem Olsztyna, podobnie jak pierniki w Toruniu - mówią Alicja i Tomasz Derdoń
        Chcemy, aby marcepan królewiecki stał się rozpoznawalnym symbolem Olsztyna, podobnie jak pierniki w Toruniu - mówią Alicja i Tomasz Derdońarchiwum prywatne
        Święty Jakub jest patronem Olsztyna, więc marcepanowa muszla musiała się znaleźć w kawiarni na olsztyńskim rynku.
        Święty Jakub jest patronem Olsztyna, więc marcepanowa muszla musiała się znaleźć w kawiarni na olsztyńskim rynku.Agnieszka Maciaszekarchiwum prywatne

        Zobacz również:

          Zobacz również:

            Na warsztatach, przy okazji wspólnego tworzenia marcepanu, możemy przybliżyć także wątki historyczne - podkreślają twórcy kawiarni Moja
            Na warsztatach, przy okazji wspólnego tworzenia marcepanu, możemy przybliżyć także wątki historyczne - podkreślają twórcy kawiarni Mojaarchiwum prywatne
            Często wtedy jest zaskoczenie i padają zdania typu: - "Ale to da się jeść, nie jest mazistą przesłodzoną papką z chemicznym posmakiem aromatu!" albo: - "To nie smakuje jak marcepan, to jest dobre!". Uśmiecham się wtedy do siebie, bo wiem, że robimy tu dobrą robotę. Taka zmiana oceny smaku marcepana to dla nas najlepsza nagroda.
            Przewodnik Michelin 2024materiały promocyjne