Jak nie przytyć w święta?

Trudno odmówić sobie przysmaków z wigilijnego stołu, gdy czeka się na nie cały rok. Pościmy cały dzień, żeby wieczorem zjeść przytłaczającą ilość jedzenia. Po kilku zupach przychodzi czas na pierogi, smażoną rybę, a żeby tego było mało, po kolacji sięgamy jeszcze po ciasto. To nie tylko spore obciążenie dla żołądka, ale także prosty sposób na przybranie zbędnych kilogramów.

123RF/PICSEL

Jak nie przytyć w święta?

Pierogi to danie, bez którego nie wyobrażamy sobie wigilii. Przysmażamy je na patelni, żeby ciasto było chrupkie i smaczniejsze, a co więcej, posypujemy je smażoną w głębokim oleju cebulą. Tak kaloryczne danie na pewno odbije się na naszej wadze. Pierogi zachowają swój wyjątkowy smak, jeśli odgrzejecie je w gorącej wodzie, a za to nie będą tak kaloryczne, jak te z patelni.

Tak samo jest z rybami. Znacznie lepszym pomysłem będzie upieczenie ich w piekarniku niż smażenie na patelni. Nie będą kaloryczne i lepiej się strawią.
Unikajcie wszelkich zabielonych dań. Podajcie na stół jedną zupę, najlepiej, jeśli będzie to barszcz z jednym lub dwoma uszkami. Grzybowa zupa z dodatkiem śmietany to zbędne kalorie! Pamiętajcie również o małych porcjach. Nie zapchacie brzucha i będziecie mogli spróbować wszystkich wigilijnych dań. 

Zrezygnujcie również z majonezu w potrawach. Do wykonania ulubionej sałatki jarzynowej użyjcie jogurtu greckiego lub gęstego naturalnego.
Nie od dziś wiadomo, że regularne spożywanie niewielkich porcji jedzenia to najskuteczniejszy sposób na utrzymanie wagi. Nie trzeba łamać postu, żeby uniknąć niepożądanych skutków wilczego głodu. Wystarczy, że przed wigilijną kolację zjecie  2-3 niewielkie posiłki.
Zanim zabierzecie się za konsumowanie świątecznych potraw, warto poprawić trawienie za pomocą domowych sposobów. Jednym z nich jest woda z dodatkiem octu jabłkowego. Wypijcie napój tuż przed posiłkiem. Możecie także sięgnąć po ziołowe napary. Pomocne na pewno okażą się te z kopru włoskiego, rumianku oraz pokrzywy.
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas