Co jeść, by nie mieć zajadów?
Odpowiedni jadłospis pomoże ci pozbyć się problemu zajadów. Zobacz, co powinnaś jeść!
Warto wprowadzić do jadłospisu produkty bogate w witaminy z grupy B, jak np. mleko i przetwory mleczne, drożdże piekarskie, mięso, fasolę, groch, wątróbkę, ryby, wyroby pełnoziarniste, awokado.
Dieta musi też dostarczyć witaminy C (np. cytrusy, owoce leśne) oraz witaminy A (brokuły, marchew, groch, brzoskwinie, dynia, mleko) i żelaza (wątroba, nerki, mięso, jaja). Unikaj kawy, alkoholu, pikantnych potraw oraz słodyczy.
Przykładowy jadłospis:
Śniadanie:
Omlet z pomidorami, 2 kromki
razowca z masłem, kawa zbożowa lub owsianka z jabłkiem i cynamonem, herbata zielona.
Drugie śniadanie:
Suflet z kakao, herbata wiśniowa albo kanapka z serem dojrzewającym, wędliną, sałatą
i pomidorem, woda z limonką.
Obiad:
Grochówka, klopsy cielęce, kasza, surówka z marchwi i selera,
kompot jabłkowy albo krem
brokułowy, ziemniaki, rolada
wołowa, kapusta, woda z miętą.
Podwieczorek:
Koktajl na kefirze z bananem
i jagodami, woda albo sałatka
z brzoskwiń, pomarańczy i jabłka, kawa z mlekiem.
Kolacja:
Makaron razowy ze szpinakiem,
woda z cytryną albo pasta z makreli ze szczypiorkiem, grahamka, świeży ogórek, herbata.
Zobacz także: