Czy można zarazić się koronawirusem przez żywność?

​Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności informuje, że nie ma na to dowodów, ale... ...możemy podjąć dodatkowe środki ostrożności.

Po przyjściu z zakupów koniecznie włóż cheb na kilka minut do piekarnika
Po przyjściu z zakupów koniecznie włóż cheb na kilka minut do piekarnika123RF/PICSEL

Jeśli nie masz pewności, czy pieczywa nie dotykał ktoś przed tobą, po przyjściu do domu wstaw je na kilka minut do piekarnika rozgrzanego do 80-100ºC.

Zrezygnuj z jedzenia surowego mięsa i jajek. Przed dodaniem jajka do potraw umyj je detergentem i polej wrzątkiem. Mięso jedz tylko gotowane, smażone lub pieczone. Wirus znika po 30 minutach w temperaturze 60ºC.

Po powrocie z zakupów umyj warzywa i owoce, zdejmij folię z opakowań, wyrzuć ją i od razu umyj ręce. Zakupy robisz w rękawiczkach jednorazowych.

Pamiętaj, by zdejmować je tak, by nic z nich nie przeniosło się na ręce. Zdejmując rękawiczki, złap jedną za brzeg i wywrócić ją wewnętrzną stroną na wierzch. Zdjętą rękawiczkę chwyć ręką w rękawiczce i identycznie zdejmij drugą tak, by pierwsza rękawiczka znalazła się wewnątrz drugiej.

Rękawiczki wyrzuć do zamkniętego kosza i umyj ręce, starannie osusz i zastosuj płyn dezynfekujący.

Zobacz również:

Płyn do dezynfekcji sierści zwierzątStyl.pl
Świat & Ludzie
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas