Czy można zarazić się koronawirusem przez żywność?
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności informuje, że nie ma na to dowodów, ale... ...możemy podjąć dodatkowe środki ostrożności.
Jeśli nie masz pewności, czy pieczywa nie dotykał ktoś przed tobą, po przyjściu do domu wstaw je na kilka minut do piekarnika rozgrzanego do 80-100ºC.
Zrezygnuj z jedzenia surowego mięsa i jajek. Przed dodaniem jajka do potraw umyj je detergentem i polej wrzątkiem. Mięso jedz tylko gotowane, smażone lub pieczone. Wirus znika po 30 minutach w temperaturze 60ºC.
Po powrocie z zakupów umyj warzywa i owoce, zdejmij folię z opakowań, wyrzuć ją i od razu umyj ręce. Zakupy robisz w rękawiczkach jednorazowych.
Pamiętaj, by zdejmować je tak, by nic z nich nie przeniosło się na ręce. Zdejmując rękawiczki, złap jedną za brzeg i wywrócić ją wewnętrzną stroną na wierzch. Zdjętą rękawiczkę chwyć ręką w rękawiczce i identycznie zdejmij drugą tak, by pierwsza rękawiczka znalazła się wewnątrz drugiej.
Rękawiczki wyrzuć do zamkniętego kosza i umyj ręce, starannie osusz i zastosuj płyn dezynfekujący.
Zobacz również: