Jak właściwie przechowywać jajka?

Jajka są źródłem witamin, składników mineralnych i białka. Lista zdrowotnych zalet spożywania jajek jest długa, dlatego warto dołączyć je do jadłospisu. Czym jednak kierować się przy zakupie produktu oraz jak go przechowywać, aby zachował świeżość?

123RF/PICSEL

Jak właściwie przechowywać jajka?

Jajka podzielone są również na klasy. Opakowanie oznaczone literą ”A” sugeruje, że w środku znajdziemy świeże jajka. Klasa „B” to jaja utrwalone, a „C” nadają się wyłącznie do przetwórstwa. Zwróćcie uwagę na skorupkę jajka. Jeśli jest zanieczyszczona,  możecie się spodziewać, że drobnoustroje przedostały się również do środka.
Jak długo jajka są przydatne do spożycia?

Na opakowaniu na pewno znajdziecie datę minimalnej trwałości. Producenci ustalają ją na około 28 dni od zniesienia przez kurę jajek. Po tym czasie produkt może się popsuć i stać się niebezpieczny dla zdrowia. 

Jeśli nie jesteście pewni, czy jajko jest świeże, możecie wykonać prosty test. Wystarczy zanurzyć je w wodzie. Gdy jest stare, wypłynie ponad powierzchnię. Dla pewności możecie rozbić jajko do naczynia. W przypadku świeżego produktu białko powinno mieć dwie warstwy i różne konsystencje.
Jajka powinno się przechowywać w lodówce, ponieważ temperatura pokojowa skraca ich przydatność do spożycia i przyśpiesza rozwój drobnoustrojów. Należy również unikać wystawiania jajek na działanie promieni słonecznych. Na obniżanie jakości produktu ma wpływ niska wilgotność. 

Warto zwrócić uwagę na to, w jaki sposób przechowujemy jajka w lodówce. Dobrze jest je układać spiczastą stroną do dołu. Żółtko znajduje się wówczas daleko od komory powietrznej między białkiem i skorupką, a tym samym jajko zachowa dłużej świeżość.
Podczas zakupów docierasz do półki z jajkami i nie wiesz, który rodzaj wybrać? Po pierwsze, zwróć uwagę na kod, który znajduje się na opakowaniu. Wyczytasz z niego nie tylko sposób, w jaki hodowane były kury, ale również kraj pochodzenia, a nawet dokładną lokalizację fermy. Kod jajek ekologicznych zawsze zaczyna się od cyfry 0. Od 1 do 3 po kolei oznaczony jest wolny wybieg, system ściółkowy i klatkowy.
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas