Magnez - pierwiastek, bez którego nie można żyć
Skurcze mięśni, nerwowość, bezsenność? To może być niedobór magnezu. Wcale nie trzeba wiele, by go uzupełnić, chyba że masz kłopoty z przyswajaniem.
Magnez sprawia, że układ nerwowy jest stabilny, usprawnia też pracę szarych komórek. Bierze udział w przemianie węglowodanów, białek oraz tłuszczów, w ten sposób zapewnia dostawę energii do tkanek i komórek organizmu, zwłaszcza do wrażliwych na jej niedobór komórek nerwowych mózgu. Zmniejsza też ich nadpobudliwość, działa bowiem uspokajająco na nasz organizm. Poprawia pamięć i koncentrację.
Zdrowa twarda woda
Magnez jest odpowiedzialny także za sprawne działanie układu naczyniowo-sercowego. Okazuje się, że mieszkańcy okolic, w których występuje twarda woda (a taka zawiera dużo magnezu), znacznie rzadziej mają zawał serca. Naukowcy przypuszczają, że gdyby wszyscy pili taką wodę, liczba zgonów z powodu zawału zmniejszyłaby się nawet o 19 proc!
Pierwiastek ten nie tylko zapobiega chorobom serca, ale wspomaga też ich leczenie. Podaje się go dożylnie osobom po zawale (przeciwdziała powstawaniu skrzepów oraz niebezpiecznej arytmii).
Jeśli w organizmie występuje niedobór magnezu, ściany naczyń krwionośnych mogą się obkurczać, a to prowadzi do wzrostu ciśnienia krwi.
Dlatego właśnie osobom z nadciśnieniem tętniczym zaleca się jedzenie produktów bogatych w magnez. Równowaga służy kościom. Magnez w połączeniu z wapniem i witaminą D buduje kości i zęby, zapobiegając osteoporozie. Ale działa tak pod warunkiem, że dostarczy się go organizmowi w ilości dwa razy mniejszej niż wapnia. Jeśli więc jesz dużo produktów będących kopalnią magnezu albo zażywasz suplementy, musisz też zwiększyć w diecie ilość wapnia. Trzeba wiedzieć, że brak równowagi osłabia działanie obu pierwiastków.
Magnez poprawia trawienie, przeciwdziała tworzeniu się kamieni w nerkach. Reguluje także pracę tarczycy i napięcie mięśni, rozszerza drogi oddechowe, wspomagając leczenie astmy i zapalenia oskrzeli. Pomaga w leczeniu kontuzji i przewlekłego zmęczenia.
Magnez chroni nasz organizm przed pierwiastkami toksycznymi (takimi jak: ołów, kadm, rtęć) znajdującymi się w warzywach i owocach pochodzących z terenów zanieczyszczonych.
Kłopoty z przyswajaniem. Kto jest szczególnie narażony?
U zdrowych osób, które dobrze się odżywiają, duży niedobór pierwiastka stwierdza się raczej rzadko. Są jednak pewne czynniki i przewlekłe schorzenia, które mogą utrudniać jego przyswajanie.
Tak się dzieje w przypadku nadużywania alkoholu oraz częstych biegunek. Na niedobór narażone są także osoby chore na cukrzycę, z zespołem wadliwego wchłaniania, odżywiane dożylnie oraz bardzo odwodnione.
Na niedobór tego pierwiastka mogą cierpieć także osoby, które na co dzień wykonują ciężką pracę fizyczną, pracują umysłowo (dotyczy to również studentów i uczniów), żyją w ciągłym stresie, często stosują diety odchudzające (zwłaszcza głodówki oraz diety bardzo restrykcyjne, czyli ograniczające składniki odżywcze).
O odpowiedni poziom magnezu w diecie powinny zadbać także kobiety, szczególnie w okresie ciąży, karmiące piersią oraz w okresie przekwitania (menopauzy).