Menu na lepszą odporność
Silna grupa wsparcia – selen, cynk, żelazo i witamina C.
Często łapiesz infekcje, szybko się męczysz, źle sypiasz? To znak, że powinnaś zająć się swoim organizmem. Od czego zacząć? Od wzmocnienia swojej odporności.
Zdrowy talerz. Ludzki organizm jest jak forteca. Skóra i błony śluzowe bronią nas przed niechcianymi wirusami i bakteriami. Gdy jednak wrogie wojska wkroczą do organizmu, do walki stają białe ciałka krwi - leukocyty. Unieszkodliwiają one chorobotwórcze drobnoustroje. Tak jak na wojnie, tak i w tym wypadku znaczenie ma liczebność wojsk. Dlatego powinnaś zawczasu dostarczyć organizmowi składniki potrzebne do wyprodukowania twojej armii. W tym celu wprowadź do swojego jadłospisu witaminy i mikroelementy, które pomogą ci zbudować odpornościową twierdzę.
Żelazo
Bierze udział w wytwarzaniu białych krwinek, które decydują o skuteczności systemu odpornościowego. Niedobór żelaza powoduje zmniejszenie wytwarzania limfocytów T, których zadaniem jest niszczenie niebezpiecznych drobnoustrojów. Jego źródłem jest wątróbka, mięso, soja, fasola, groch i jajka.
Witamina C
Aktywizuje białe ciałka krwi do walki z chorobą. Uszczelnia ściany naczyń krwionośnych, dzięki czemu łatwiej nam walczyć z katarem. Działa błyskawicznie - neutralizuje wolne rodniki zanim zdążą uszkodzić komórki. Gdzie jej szukać? Przede wszystkim w owocach cytrusowych, żurawinie, aronii, dzikiej róży albo kiwi. Znajdziesz ją też w natce pietruszki i szczypiorku.
Cynk
To mikroelement wręcz niezbędny. Bierze udział w gojeniu się ran, wpływa na pracę układu odpornościowego. Chroni nas przed przeziębieniami, przeciwdziała stanom zapalnym. Poza tym łagodzi katar, kaszel i chrypę. Znajdziesz go w kaszy gryczanej, jajkach, czosnku, fasoli, kapuście, żółtym serze oraz pestkach dyni i słonecznika.
Selen
Jest niezbędny do powstania peroksydazy glutationowej - bardzo silnego antyutleniacza. Chroni on czerwone krwinki i błony komórkowe przed szkodliwym wpływem wolnych rodników. Usprawnia pracę układu odpornościowego i łagodzi zapalenia. Dostarczysz go sobie, jedząc kiełki pszenicy, pieczywo razowe, ryby, cebulę oraz dynię.