Pokrzywa kontra anemia
Ze względu na bogactwo witamin, mikroelementów i flawonoidów jest znakomitym środkiem wzmacniającym przy osłabieniu.
Dlatego podawano ją rekonwalescentom, osobom wyczerpanym i cierpiącym na anemię. Ma bezcenne właściwości krwiotwórcze, bo zawiera idealną i unikatową mieszankę kwasu foliowego, żelaza, miedzi i witaminy K - składników biorących udział w tworzeniu czerwonych krwinek i hemoglobiny. Działa lepiej niż apteczne preparaty z żelazem, które są bardzo słabo przyswajalne przez ludzki organizm, a ich skutkiem ubocznym bywa obciążenie wątroby i problemy z trawieniem.
Świeża pokrzywa
Ma najcenniejsze właściwości.
Przepis na sałatkę: liście sałaty wymieszaj z posiekaną natką pietruszki, rzeżuchą, 1-2 łyżeczkami zmielonej pokrzywy. Świeża pokrzywa jest również smacznym dodatkiem do szpinaku oraz szczawiu.
Pokrzywa à la szpinak
Młodą pokrzywę, liście rzodkiewek i szczypior przyrządź jak szpinak, gotując w małej ilości wody. Przypraw do smaku pieprzem, kminkiem, majerankiem. Podawaj z jajkiem sadzonym. \
Sok
Wyciśnij sok z pokrzywy w sokowirówce. Popijaj 3 razy dziennie po 3 łyżki. Z miodem: podgrzej w garnuszku szklankę miodu. Dolej ćwierć szklanki soku z pokrzywy, przełóż do słoika twistowego. Jedz 2 łyżki dziennie.
Suszone ziele
1 łyżkę ziela zalej szklanką wody w garnuszku, gotuj kilka minut na małym ogniu. Pij po pół szklanki 3 razy dziennie.
Zobacz także: