Rzepak obniży ciśnienie krwi i cholesterol
Jest jedną z najważniejszych oleistych i miododajnych roślin rosnących w Polsce. Dlaczego warto włączyć jego przetwory do codziennej diety?
Olej rzepakowy
Mówi się o nim "oliwa północy", bo ma podobną zawartość kwasu oleinowego, co oliwa z oliwek. Ma też optymalny stosunek kwasów omega-6 do omega-3 (to ważne, bo nadmiar pierwszych przy małej ilości drugich uruchamia w organizmie procesy prozapalne). Olej obniża stężenie cholesterolu, dba o serce i naczynia krwionośne. Skrapiaj nim sałatki i surówki, używaj do smażenia.
Miód rzepakowy
Ma kremowy kolor i jest najsłodszym z miodów. Zawiera potas i magnez, dlatego jego regularne spożywanie wzmacnia serce, stabilizuje ciśnienie krwi i spowalnia zmiany miażdżycowe. Jedz łyżeczkę kilka razy w tygodniu, dodając do herbaty.