Sięgaj po nie zimą. To witaminowe bomby!

Zima to pora roku, podczas której musimy szczególnie zaopiekować się organizmem, narażonym na infekcje i choroby. Jak naturalnie wspomóc odporność? Najlepiej za sprawą zbalansowanej diety, opartej na sezonowych produktach. Te dostarczą nam odpowiedniej ilości witamin i minerałów. Oto kilka z nich!

123RF/PICSEL

Sięgaj po nie zimą. To witaminowe bomby!

Gruszka  

Gruszka przybyła do Europy ze starożytnej Persji, ale w Polsce pojawiła się dopiero w XVII wieku. Od tego czasu grusze rozgościły się w sadach i ogrodach, choć nie wydają tak obfitych plonów, jak jabłonie. Polski klimat nie sprzyja szczególnie jej wzroście.  Niewiele osób wie, że gruszka jako jeden z nielicznych owoców zawiera jod – minerał niezbędny do prawidłowego funkcjonowania tarczycy. Ale to nie wszystko! 

Owoce charakteryzują się wysoką zawartością boru, który wspomaga pracę szarych komórek i poprawia koncentrację. Gruszka jest także źródłem ważnych witamin: A, C i tych z grupy B. Wykazują właściwości przeciwgorączkowe, dlatego warto zajadać je podczas przeziębień w celu złagodzenia objawów choroby.
Groch

Groch od setek lat cieszy się popularnością w Europie. Na nasz kontynent przybył z Bliskiego Wschodu, gdzie stanowił jeden z głównych składników diety mieszkańców. Groch to przede wszystkim bogate źródło białka. Zawiera dużo lizyny i treoniny, które powinniśmy dostarczać do organizmu z pożywieniem. Ciało ich nie syntezuje. Oprócz tego zapewnia nam pokłady niezbędnych witamin i minerałów. 

Groch świetnie sprawdza się w odchudzających dietach - syci i z łatwością można zastąpić nim bardziej kaloryczne mięso. Tę właściwość grochu przebadali naukowcy z Uniwersytetu w Kopenhadze. Okazało się, że posiłki bogate w białko roślinne rzeczywiście zwiększają uczucie sytości w większym stopniu niż dania oparte na białku zwierzęcym. Naukowcy udowodnili, że strączki dostarczają co najmniej 12 proc. mniej kalorii niż mięso.
Kapusta kiszona

Poddawana procesom fermentacji kapusta to jeden z najzdrowszych produktów, którym możemy się zajadać zimą. Zawiera kwas mlekowy wpływający korzystnie na florę bakteryjną jelit oraz układ odpornościowy. Jest niskokaloryczna, bardzo korzystnie wpływa na procesy trawienia, poprawia kondycję skóry i zmniejsza poziom "złego” cholesterolu we krwi. 

Kiszona kapusta to źródło witaminy C, magnezu, potasu, żelaza i wapnia. Skutecznie wspomoże organizm w walce z infekcjami i innymi chorobami. Wysoka zawartość cennych minerałów przyczynia się do wzmocnienia odporność poprzez aktywację ochronnej bariery, która chroni ciało przed bakteriami i wirusami.
Persymona

Persymona zawiera duże ilości witaminy A, B6, E, C oraz K. Poza tym bogata jest w błonnik, tiaminę, kwas foliowy, wapń, oraz magnez. Wykazuje również działanie przeciwutleniające. Niedawno przeprowadzone badania udowodniły, że owoc może skutecznie przyczynić się do spowolnienia rozwoju komórek rakowych. 

Zawarty w persymonie beta-karoten wpływa natomiast na poprawę wzroku. Częste spożywanie owocu może poprawić kondycję oka oraz zmniejszyć ryzyko chorób, takich jak zaćma.

Owoce są najlepsze, gdy osiągnąć dojrzałość: będą ciemnożółte lub pomarańczowe. Pamiętajmy, aby kupować twardsze sztuki, które mogą dojrzeć w domu i nie spleśnieją po kilku dniach. Takie owoce możemy przechowywać w lodówce.
+3
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas