Sięgaj po nie zimą. To witaminowe bomby!

article cover
123RF/PICSEL

Sięgaj po nie zimą. To witaminowe bomby!

Gruszka Gruszka przybyła do Europy ze starożytnej Persji, ale w Polsce pojawiła się dopiero w XVII wieku. Od tego czasu grusze rozgościły się w sadach i ogrodach, choć nie wydają tak obfitych plonów, jak jabłonie. Polski klimat nie sprzyja szczególnie jej wzroście. Niewiele osób wie, że gruszka jako jeden z nielicznych owoców zawiera jod – minerał niezbędny do prawidłowego funkcjonowania tarczycy. Ale to nie wszystko! Owoce charakteryzują się wysoką zawartością boru, który wspomaga pracę szarych komórek i poprawia koncentrację. Gruszka jest także źródłem ważnych witamin: A, C i tych z grupy B. Wykazują właściwości przeciwgorączkowe, dlatego warto zajadać je podczas przeziębień w celu złagodzenia objawów choroby.
Gruszka Gruszka przybyła do Europy ze starożytnej Persji, ale w Polsce pojawiła się dopiero w XVII wieku. Od tego czasu grusze rozgościły się w sadach i ogrodach, choć nie wydają tak obfitych plonów, jak jabłonie. Polski klimat nie sprzyja szczególnie jej wzroście. Niewiele osób wie, że gruszka jako jeden z nielicznych owoców zawiera jod – minerał niezbędny do prawidłowego funkcjonowania tarczycy. Ale to nie wszystko! Owoce charakteryzują się wysoką zawartością boru, który wspomaga pracę szarych komórek i poprawia koncentrację. Gruszka jest także źródłem ważnych witamin: A, C i tych z grupy B. Wykazują właściwości przeciwgorączkowe, dlatego warto zajadać je podczas przeziębień w celu złagodzenia objawów choroby.
Groch Groch od setek lat cieszy się popularnością w Europie. Na nasz kontynent przybył z Bliskiego Wschodu, gdzie stanowił jeden z głównych składników diety mieszkańców. Groch to przede wszystkim bogate źródło białka. Zawiera dużo lizyny i treoniny, które powinniśmy dostarczać do organizmu z pożywieniem. Ciało ich nie syntezuje. Oprócz tego zapewnia nam pokłady niezbędnych witamin i minerałów. Groch świetnie sprawdza się w odchudzających dietach - syci i z łatwością można zastąpić nim bardziej kaloryczne mięso. Tę właściwość grochu przebadali naukowcy z Uniwersytetu w Kopenhadze. Okazało się, że posiłki bogate w białko roślinne rzeczywiście zwiększają uczucie sytości w większym stopniu niż dania oparte na białku zwierzęcym. Naukowcy udowodnili, że strączki dostarczają co najmniej 12 proc. mniej kalorii niż mięso.
Groch Groch od setek lat cieszy się popularnością w Europie. Na nasz kontynent przybył z Bliskiego Wschodu, gdzie stanowił jeden z głównych składników diety mieszkańców. Groch to przede wszystkim bogate źródło białka. Zawiera dużo lizyny i treoniny, które powinniśmy dostarczać do organizmu z pożywieniem. Ciało ich nie syntezuje. Oprócz tego zapewnia nam pokłady niezbędnych witamin i minerałów. Groch świetnie sprawdza się w odchudzających dietach - syci i z łatwością można zastąpić nim bardziej kaloryczne mięso. Tę właściwość grochu przebadali naukowcy z Uniwersytetu w Kopenhadze. Okazało się, że posiłki bogate w białko roślinne rzeczywiście zwiększają uczucie sytości w większym stopniu niż dania oparte na białku zwierzęcym. Naukowcy udowodnili, że strączki dostarczają co najmniej 12 proc. mniej kalorii niż mięso. 123RF/PICSEL
Kapusta kiszona Poddawana procesom fermentacji kapusta to jeden z najzdrowszych produktów, którym możemy się zajadać zimą. Zawiera kwas mlekowy wpływający korzystnie na florę bakteryjną jelit oraz układ odpornościowy. Jest niskokaloryczna, bardzo korzystnie wpływa na procesy trawienia, poprawia kondycję skóry i zmniejsza poziom "złego” cholesterolu we krwi. Kiszona kapusta to źródło witaminy C, magnezu, potasu, żelaza i wapnia. Skutecznie wspomoże organizm w walce z infekcjami i innymi chorobami. Wysoka zawartość cennych minerałów przyczynia się do wzmocnienia odporność poprzez aktywację ochronnej bariery, która chroni ciało przed bakteriami i wirusami.
Kapusta kiszona Poddawana procesom fermentacji kapusta to jeden z najzdrowszych produktów, którym możemy się zajadać zimą. Zawiera kwas mlekowy wpływający korzystnie na florę bakteryjną jelit oraz układ odpornościowy. Jest niskokaloryczna, bardzo korzystnie wpływa na procesy trawienia, poprawia kondycję skóry i zmniejsza poziom "złego” cholesterolu we krwi. Kiszona kapusta to źródło witaminy C, magnezu, potasu, żelaza i wapnia. Skutecznie wspomoże organizm w walce z infekcjami i innymi chorobami. Wysoka zawartość cennych minerałów przyczynia się do wzmocnienia odporność poprzez aktywację ochronnej bariery, która chroni ciało przed bakteriami i wirusami. 123RF/PICSEL
Persymona Persymona zawiera duże ilości witaminy A, B6, E, C oraz K. Poza tym bogata jest w błonnik, tiaminę, kwas foliowy, wapń, oraz magnez. Wykazuje również działanie przeciwutleniające. Niedawno przeprowadzone badania udowodniły, że owoc może skutecznie przyczynić się do spowolnienia rozwoju komórek rakowych. Zawarty w persymonie beta-karoten wpływa natomiast na poprawę wzroku. Częste spożywanie owocu może poprawić kondycję oka oraz zmniejszyć ryzyko chorób, takich jak zaćma. Owoce są najlepsze, gdy osiągnąć dojrzałość: będą ciemnożółte lub pomarańczowe. Pamiętajmy, aby kupować twardsze sztuki, które mogą dojrzeć w domu i nie spleśnieją po kilku dniach. Takie owoce możemy przechowywać w lodówce.
Persymona Persymona zawiera duże ilości witaminy A, B6, E, C oraz K. Poza tym bogata jest w błonnik, tiaminę, kwas foliowy, wapń, oraz magnez. Wykazuje również działanie przeciwutleniające. Niedawno przeprowadzone badania udowodniły, że owoc może skutecznie przyczynić się do spowolnienia rozwoju komórek rakowych. Zawarty w persymonie beta-karoten wpływa natomiast na poprawę wzroku. Częste spożywanie owocu może poprawić kondycję oka oraz zmniejszyć ryzyko chorób, takich jak zaćma. Owoce są najlepsze, gdy osiągnąć dojrzałość: będą ciemnożółte lub pomarańczowe. Pamiętajmy, aby kupować twardsze sztuki, które mogą dojrzeć w domu i nie spleśnieją po kilku dniach. Takie owoce możemy przechowywać w lodówce. 123RF/PICSEL
Czarny bez Jego lecznicze działanie jest znane od wieków. Cennym surowcem są zarówno kwiaty, jak i owoce. Te ostatnie są szczególnie bogate w pigmenty o działaniu antyoksydacyjnym. Owoce zawierają bogactwo przeciwutleniaczy, a także witaminy A, B i C. Te składniki przyczyniają się do wzmocnienia układu odpornościowego, dzięki czemu organizm może szybciej zwalczać infekcje bakteryjne i wirusowe. Badania wykazały, że przyjmowanie suplementów na bazie owoców czarnego bzu skraca czas i łagodzi przebieg przeziębień i grypy. Uważa się, że zawarte w owocach antocyjany zapobiegają namnażaniu się wirusów grypy w organizmie. Owoce oczyszczają organizm ze szkodliwych produktów przemiany materii, działają moczopędnie. Odtruwają organizm, ale mogą też działać przeczyszczająco.
Czarny bez Jego lecznicze działanie jest znane od wieków. Cennym surowcem są zarówno kwiaty, jak i owoce. Te ostatnie są szczególnie bogate w pigmenty o działaniu antyoksydacyjnym. Owoce zawierają bogactwo przeciwutleniaczy, a także witaminy A, B i C. Te składniki przyczyniają się do wzmocnienia układu odpornościowego, dzięki czemu organizm może szybciej zwalczać infekcje bakteryjne i wirusowe. Badania wykazały, że przyjmowanie suplementów na bazie owoców czarnego bzu skraca czas i łagodzi przebieg przeziębień i grypy. Uważa się, że zawarte w owocach antocyjany zapobiegają namnażaniu się wirusów grypy w organizmie. Owoce oczyszczają organizm ze szkodliwych produktów przemiany materii, działają moczopędnie. Odtruwają organizm, ale mogą też działać przeczyszczająco. 123RF/PICSEL
Buraki Korzenie buraków to jedno z ulubionych i najzdrowszych warzyw w Polsce. Można przyrządzać je w różny sposób: smażyć, piec, dodawać do sałatek, gotować na nich zupy. Są słodkie w smaku, ponieważ cechują się najwyższą zawartością cukru ze wszystkich znanych nam warzyw. Mając na uwadze ten fakt, warto ograniczyć spożywanie buraka do kilku razy w tygodniu. Buraki mogą zwiększyć wytrzymałość ciała, załagodzić stany zapalne, oczyszczać organizm oraz obniżać ciśnienie krwi. Wszystko za sprawą zawartości takich witamin jak A, E i K. Bulwy są również cennym źródłem żelaza, fosforu, wapnia i magnezu. Dzięki zawartości betaniny polecany jest przy infekcjach. Wspomoże również leczenie kaszlu – zarówno mokrego i suchego. Buraki poprawiają kondycję organizmu i wzmacniają układ odpornościowy.
Buraki Korzenie buraków to jedno z ulubionych i najzdrowszych warzyw w Polsce. Można przyrządzać je w różny sposób: smażyć, piec, dodawać do sałatek, gotować na nich zupy. Są słodkie w smaku, ponieważ cechują się najwyższą zawartością cukru ze wszystkich znanych nam warzyw. Mając na uwadze ten fakt, warto ograniczyć spożywanie buraka do kilku razy w tygodniu. Buraki mogą zwiększyć wytrzymałość ciała, załagodzić stany zapalne, oczyszczać organizm oraz obniżać ciśnienie krwi. Wszystko za sprawą zawartości takich witamin jak A, E i K. Bulwy są również cennym źródłem żelaza, fosforu, wapnia i magnezu. Dzięki zawartości betaniny polecany jest przy infekcjach. Wspomoże również leczenie kaszlu – zarówno mokrego i suchego. Buraki poprawiają kondycję organizmu i wzmacniają układ odpornościowy. 123RF/PICSEL
Cebula Właściwości zdrowotne cebuli doceniono już w starożytności. Ta wyciskająca łzy roślina jest bogata w substancje bakteriobójcze i witaminę C. Z tego względu stanowiła główny element diety marynarzy i odbywających długie rejsy kupców. Co jeszcze kryje się pod łuskami cebuli? Przede wszystkim fosfor, magnez, siarka i cynk. Takie właściwości sprawiają, że powinna być spożywana szczególnie zimą, gdy nasza odporność jest narażona na szwank. Uprawiania w Polsce jest cennym źródłem minerałów wspomagających organizm w walce z infekcjami i chorobami.
Cebula Właściwości zdrowotne cebuli doceniono już w starożytności. Ta wyciskająca łzy roślina jest bogata w substancje bakteriobójcze i witaminę C. Z tego względu stanowiła główny element diety marynarzy i odbywających długie rejsy kupców. Co jeszcze kryje się pod łuskami cebuli? Przede wszystkim fosfor, magnez, siarka i cynk. Takie właściwości sprawiają, że powinna być spożywana szczególnie zimą, gdy nasza odporność jest narażona na szwank. Uprawiania w Polsce jest cennym źródłem minerałów wspomagających organizm w walce z infekcjami i chorobami. 123RF/PICSEL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?