Sześć cudownych właściwości buraków

Korzenie buraków to jedno z ulubionych i najzdrowszych warzyw w Polsce. Można przyrządzać je w różny sposób: smażyć, piec, dodawać do sałatek, gotować na nich zupy. Są słodkie w smaku, ponieważ cechują się najwyższą zawartością cukru ze wszystkich znanych nam warzyw. Mając na uwadze ten fakt, warto ograniczyć spożywanie buraka do kilku razy w tygodniu. Jaki wpływ ma na nasze ciało ta prehistoryczna roślina?

article cover
123RF/PICSEL

Sześć cudownych właściwości buraków

Korzenie buraków to jedno z ulubionych i najzdrowszych warzyw w Polsce. Można przyrządzać je w różny sposób: smażyć, piec, dodawać do sałatek, gotować na nich zupy. Są słodkie w smaku, ponieważ cechują się najwyższą zawartością cukru ze wszystkich znanych nam warzyw. Mając na uwadze ten fakt, warto ograniczyć spożywanie buraka do kilku razy w tygodniu. Jaki wpływ ma na nasze ciało ta prehistoryczna roślina?

Są bogatym źródłem składników odżywczych Buraki to przede wszystkim źródło cennych witamin i substancji odżywczych. Warzywa bogate są w witaminę C i B, błonnik, potas, mangan. Dlatego wspierają funkcjonowanie mięśni, wpływają korzystnie pracę wielu organów, skutecznie zmniejszają niedobory i wspomagają leczenie anemii. Jakie buraki wybrać w sklepie? Najsmaczniejszy burak to ten młody, którego skórka jest gładka i lśniąca. Lepiej unikać matowych i wyschniętych warzyw. Będą nie tylko niesmaczne, ale również pozbawione większości substancji odżywczych. Unikajcie buraków, na których widoczne są białe krążki. Zbyt duże zawartości błonnika wpływają negatywnie na ich smak. 123RF/PICSEL
Łagodzą stany zapalne Jedną z substancji, którą zawierają buraki, jest betaina. Ma ona niezwykłe właściwości, ponieważ między innymi chroni komórki przed stresem środowiskowym i łagodzi stany zapalne rozwijające się w organizmie. Może również przynieść ogromne korzyści dla funkcjonowania układu sercowo-naczyniowego i wspomagać leczenie ciężkich, przewlekłych chorób. 123RF/PICSEL
Zwiększają wytrzymałość Burak dodany do posiłku to źródło energii, która przyda się głównie trenującym osobom. Okazuje się, że sportowcy wypijający sok z buraków lub posilający się warzywem przed wysiłkiem fizycznym, byli w stanie ćwiczyć dłużej niż inne osoby. W tym przypadku również zadziałały zawarte w burakach azotany. Zmniejszyły zużycie tlenu i pozwoliły trenującym na dłuższe wykonywanie obciążających organizm ćwiczeń. 123RF/PICSEL
Hamują namnażanie się komórek rakowych Głęboki ciemnoczerwony kolor buraków to nie tylko cecha wyglądu warzywa, ale przede wszystkim oznaka obecności składników o właściwościach zdrowotnych. Naukowcy udowodnili, że wyciąg z buraków redukuje namnażanie się komórek rakowych u zwierząt. Nadal trwają badania nad nowotworami występującymi u ludzi. Burak na pewno nie zaszkodzi w kuracji, ale pamiętajmy, że jedynym pewnym sposobem na walkę z tą poważną chorobą jest leczenie farmakologiczne. 123RF/PICSEL
Oczyszczają organizm Wspomniane wyżej barwniki nadające warzywom głęboki kolor wspierają również procesy detoksykacji. Betaliany eliminują mocznik z organizmu, usuwają szkodliwe drobnoustroje oraz hamują procesy gnilne w jelitach. Rozbite przez substancje toksyny są łatwiej wydalane z organizmu. 123RF/PICSEL
Obniżają ciśnienie krwi Przeprowadzone niedawno badania udowodniły, że picie soków z buraka obniża ciśnienie krwi w zaledwie kilka godzin. Jedna szklanka napoju zmniejsza skurcze o 4 do 5 punktów! Takie właściwości burak zawdzięcza zawartym w nim azotanom, które przekształcają się w cele w tlenek azotu. Ten zaś znany jest z właściwości rozszerzających i rozluźniających naczynia krwionośne. 123RF/PICSEL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?