Sześć cudownych właściwości buraków

article cover
123RF/PICSEL

Sześć cudownych właściwości buraków

Są bogatym źródłem składników odżywczych Buraki to przede wszystkim źródło cennych witamin i substancji odżywczych. Warzywa bogate są w witaminę C i B, błonnik, potas, mangan. Dlatego wspierają funkcjonowanie mięśni, wpływają korzystnie pracę wielu organów, skutecznie zmniejszają niedobory i wspomagają leczenie anemii. Jakie buraki wybrać w sklepie? Najsmaczniejszy burak to ten młody, którego skórka jest gładka i lśniąca. Lepiej unikać matowych i wyschniętych warzyw. Będą nie tylko niesmaczne, ale również pozbawione większości substancji odżywczych. Unikajcie buraków, na których widoczne są białe krążki. Zbyt duże zawartości błonnika wpływają negatywnie na ich smak.
Są bogatym źródłem składników odżywczych Buraki to przede wszystkim źródło cennych witamin i substancji odżywczych. Warzywa bogate są w witaminę C i B, błonnik, potas, mangan. Dlatego wspierają funkcjonowanie mięśni, wpływają korzystnie pracę wielu organów, skutecznie zmniejszają niedobory i wspomagają leczenie anemii. Jakie buraki wybrać w sklepie? Najsmaczniejszy burak to ten młody, którego skórka jest gładka i lśniąca. Lepiej unikać matowych i wyschniętych warzyw. Będą nie tylko niesmaczne, ale również pozbawione większości substancji odżywczych. Unikajcie buraków, na których widoczne są białe krążki. Zbyt duże zawartości błonnika wpływają negatywnie na ich smak. 123RF/PICSEL
Łagodzą stany zapalne Jedną z substancji, którą zawierają buraki, jest betaina. Ma ona niezwykłe właściwości, ponieważ między innymi chroni komórki przed stresem środowiskowym i łagodzi stany zapalne rozwijające się w organizmie. Może również przynieść ogromne korzyści dla funkcjonowania układu sercowo-naczyniowego i wspomagać leczenie ciężkich, przewlekłych chorób.
Łagodzą stany zapalne Jedną z substancji, którą zawierają buraki, jest betaina. Ma ona niezwykłe właściwości, ponieważ między innymi chroni komórki przed stresem środowiskowym i łagodzi stany zapalne rozwijające się w organizmie. Może również przynieść ogromne korzyści dla funkcjonowania układu sercowo-naczyniowego i wspomagać leczenie ciężkich, przewlekłych chorób. 123RF/PICSEL
Zwiększają wytrzymałość Burak dodany do posiłku to źródło energii, która przyda się głównie trenującym osobom. Okazuje się, że sportowcy wypijający sok z buraków lub posilający się warzywem przed wysiłkiem fizycznym, byli w stanie ćwiczyć dłużej niż inne osoby. W tym przypadku również zadziałały zawarte w burakach azotany. Zmniejszyły zużycie tlenu i pozwoliły trenującym na dłuższe wykonywanie obciążających organizm ćwiczeń.
Zwiększają wytrzymałość Burak dodany do posiłku to źródło energii, która przyda się głównie trenującym osobom. Okazuje się, że sportowcy wypijający sok z buraków lub posilający się warzywem przed wysiłkiem fizycznym, byli w stanie ćwiczyć dłużej niż inne osoby. W tym przypadku również zadziałały zawarte w burakach azotany. Zmniejszyły zużycie tlenu i pozwoliły trenującym na dłuższe wykonywanie obciążających organizm ćwiczeń. 123RF/PICSEL
Hamują namnażanie się komórek rakowych Głęboki ciemnoczerwony kolor buraków to nie tylko cecha wyglądu warzywa, ale przede wszystkim oznaka obecności składników o właściwościach zdrowotnych. Naukowcy udowodnili, że wyciąg z buraków redukuje namnażanie się komórek rakowych u zwierząt. Nadal trwają badania nad nowotworami występującymi u ludzi. Burak na pewno nie zaszkodzi w kuracji, ale pamiętajmy, że jedynym pewnym sposobem na walkę z tą poważną chorobą jest leczenie farmakologiczne.
Hamują namnażanie się komórek rakowych Głęboki ciemnoczerwony kolor buraków to nie tylko cecha wyglądu warzywa, ale przede wszystkim oznaka obecności składników o właściwościach zdrowotnych. Naukowcy udowodnili, że wyciąg z buraków redukuje namnażanie się komórek rakowych u zwierząt. Nadal trwają badania nad nowotworami występującymi u ludzi. Burak na pewno nie zaszkodzi w kuracji, ale pamiętajmy, że jedynym pewnym sposobem na walkę z tą poważną chorobą jest leczenie farmakologiczne. 123RF/PICSEL
Oczyszczają organizm Wspomniane wyżej barwniki nadające warzywom głęboki kolor wspierają również procesy detoksykacji. Betaliany eliminują mocznik z organizmu, usuwają szkodliwe drobnoustroje oraz hamują procesy gnilne w jelitach. Rozbite przez substancje toksyny są łatwiej wydalane z organizmu.
Oczyszczają organizm Wspomniane wyżej barwniki nadające warzywom głęboki kolor wspierają również procesy detoksykacji. Betaliany eliminują mocznik z organizmu, usuwają szkodliwe drobnoustroje oraz hamują procesy gnilne w jelitach. Rozbite przez substancje toksyny są łatwiej wydalane z organizmu. 123RF/PICSEL
Obniżają ciśnienie krwi Przeprowadzone niedawno badania udowodniły, że picie soków z buraka obniża ciśnienie krwi w zaledwie kilka godzin. Jedna szklanka napoju zmniejsza skurcze o 4 do 5 punktów! Takie właściwości burak zawdzięcza zawartym w nim azotanom, które przekształcają się w cele w tlenek azotu. Ten zaś znany jest z właściwości rozszerzających i rozluźniających naczynia krwionośne.
Obniżają ciśnienie krwi Przeprowadzone niedawno badania udowodniły, że picie soków z buraka obniża ciśnienie krwi w zaledwie kilka godzin. Jedna szklanka napoju zmniejsza skurcze o 4 do 5 punktów! Takie właściwości burak zawdzięcza zawartym w nim azotanom, które przekształcają się w cele w tlenek azotu. Ten zaś znany jest z właściwości rozszerzających i rozluźniających naczynia krwionośne. 123RF/PICSEL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?