Trzy napoje, które uzupełnią niedobory jodu
Jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania gruczołu dokrewnego – tarczycy. Rośliny bogate w ten pierwiastek to bylica estragon, bez czarny, morskie glony i porosty, estragon czy przytulia. Idealne do naparów.
Herbatka z czarnego bzu
2 łyżki suszonych owoców zalej szklanką wrzątku. Przykryj spodkiem i odstaw na 20 minut. Pij po szklance naparu 2 razy dziennie przez 2 tygodnie. Owoce zjedz albo dodaj do koktajlu. Pracę tarczycy poprawi sok z czarnego bzu. Pij 25 ml 2 razy dziennie przed posiłkiem.
Odwar z porostu islandzkiego
2-3 łyżeczki porostu islandzkiego (kupisz w aptece lub sklepie zielarskim za ok. 12 zł/100 g) zalej 2 szklankami letniej wody. Doprowadź do wrzenia, gotuj na bardzo małym ogniu jeszcze 10-15 minut. Odstaw do przestygnięcia, przecedź. Pij po szklance 2 razy dziennie przez 12 dni.
Napar z estragonu
Łyżeczkę estragonu zalej szklanką gorącej wody lub mleka. Odstaw na 15 minut. Przecedź i pij po 1/2 szklanki 2 razy dziennie przez tydzień.