Reklama

Reklama

Woda mineralna - która do picia, gotowania?

Co to znaczy dobra woda mineralna?

Do podgrzewania nie nadaje się woda butelkowana średnio i wysoko zmineralizowana. Jest twarda, ma specyficzny smak, wytrącane podczas podgrzewania minerały nie są przyswajane. Informację o stopniu mineralizacji są na etykiecie. Do gotowania możemy wykorzystać wodę nisko zmineralizowaną lub źródlaną - zwłaszcza do posiłków dla dzieci, parzenia kawy, herbaty. Czy woda źródlana jest porównywalna z tą z kranu? Nie. Źródlana pochodzi z głębokich warstw podziemnych i jest pierwotnie czysta chemicznie i mikrobiologicznie. 

Kranówka jest pozyskiwana głównie ze źródeł powierzchniowych lub zbiorników wodnych. Jest uzdatniana, czyli oczyszczana biologicznie i chemicznie. Nawet jeśli czysta woda wychodzi z wodociągu, niekoniecznie taka będzie lecieć z kranu. Na jakość kranówki wpływ mają zanieczyszczenia znajdujące się w instalacji wodnej (rurach). Do potraw możemy wykorzystać wodę gazowaną, czyli nasyconą dwutlenkiem węgla. Można dodać ją do naleśników, połączyć w cieście z mlekiem czy maślanką. Sprawi, że naleśniki będą puszyste, miękkie i lekkie. 

Reklama

Podobnie,będzie, gdy dodamy ją do ciasta na pierogi - stanie się elastyczne i miękkie. Lekko podgrzana nada lekkości ciastu drożdżowemu, np. na pizzę czy pączki.

27/2016 Świat i Ludzie

Świat & Ludzie

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje