Pyszne różyczki
Jadalne części kalafiora to skrócone, mięsiste pędy kwiatowe, zwane różami. Najczęściej gotujemy je w osolonym wrzątku i podajemy z bułką tartą. Ale kalafior może być znacznie ciekawszy!
Czy próbowałaś kiedyś upiec kalafior? Nie? Zrób to koniecznie, wystarczy pokroić go w grube plastry, polać oliwą i oprószyć solą i pieprzem. Upieczony na złoto jest pyszną, chrupiącą przekąską. Puree z kalafiora z dodatkiem czosnku może być świetną alternatywą dla ziemniaków. Zresztą, kalafiorowi dobrze w każdym towarzystwie.
Jeżeli odstrasza cię jego zapach przy gotowaniu, dodaj do wody szczyptę cukru. Warto spróbować połączenia z niebieskim serem pleśniowym, ale także z cytrusami. Sięgaj po różne odmiany tego warzywa. W hipermarkecie poza białym, znajdziesz fioletowe, zielone i żółte, dzięki nim zachwycisz współbiesiadników również kolorami posiłku. A ponieważ sezon na kalafiory właśnie się zaczyna, eksperymentuj: piecz, marynuj, zapiekaj i gotuj...
To niepozorne warzywo jest bogate w sód, potas, magnez, wapń, mangan, żelazo, miedź, cynk, fosfor, fluor, chlor, jod, karoteny, witaminy: K , B1, B2 , B6, C. Warto je jeść gotowane na parze, wtedy traci najmniej cennych składników. Kalafior pomaga zwalczać infekcje wirusowe.
Składniki na 6 porcji: 10 maleńkich różyczek kalafiora, 60 dag mielonego mięsa wieprzowego, 1 duża cebula, 4 kawałki suszonych pomidorów z zalewy, sól, pieprz, łyżeczka posiekanego świeżego majeranku, olej do smażenia, 1 jajko, 5 łyżek bułki tartej.
Przygotowanie: Różyczki kalafiora gotuj ok. 10 minut w lekko osolonej wodzie (powinny zostać lekko twardawe). Odsącz na durszlaku. Pomidory drobno posiekaj. Cebulę obierz i drobno posiekaj. Cebulę dodaj do mięsa mielonego, wbij jajko, dodaj pomidory i dwie łyżki bułki tartej oraz majeranek i odrobinę zimnej wody. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Całość wymieszaj na jednolitą masę.
Zwilż dłoń i nabieraj małe porcje mięsa. Rób z niego placuszki, na środku układaj różyczkę kalafiora i oblepiaj go dokładnie mięsem. Formuj frykadelki. Każdą frykadelkę obtaczaj w bułce tartej. Na patelni rozgrzej olej (ok. 1/2 cm głębokości). Smaż na nim frykadelki na rumiano. Danie najlepiej komponuje się z zieloną sałatą delikatnie skropioną sokiem z cytryny lub sosem czosnkowym.
Składniki na 4 porcje: 50 dag ziemniaków, 1 kalafior, 1 cebula, 20 dag gotowanej szynki, 2,5 łyżki masła, 2 łyżki mąki, sól, pieprz, gałka muszkatołowa, 1/4, mleka l 2 łyżeczki bulionu w proszku l listki świeżej bazylii
Przygotowanie: Ziemniaki obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Gotuj w osolonym wrzątku ok. 15 min. Na ostatnie 5 min dodaj różyczki kalafiora. Szynkę pokrój w paski. Cebulę obierz i drobno posiekaj. W rondlu rozpuść masło i zeszklij na nim cebulę, wyjmij ją, a na maśle podsmaż szynkę, też wyjmij.
Do masła przesiej mąkę, kiedy powstanie jasna zasmażka, dodaj mleko. Zagotuj i wsyp bulion w proszku, gotuj na małym ogniu ok. 5 min ciągle mieszając. Dopraw solą, pieprzem i gałką. Ziemniaki, kalafior, szynkę i cebulę wymieszaj i przełóż do naczynia do zapiekania. Zalej sosem. Piecz ok. 20 minut w temperaturze 200 stopni C. Udekoruj bazylią.
Składniki na 6 porcji: podwójna pierś z kurczaka, pół kalafiora, łyżka przyprawy curry, 3 łyżki oleju, po łyżce posiekanej bazylii, mięty i majeranku, łyżka soku z cytryny, pieprz, sól, 10 dag ryżu dzikiego, 10 dag ryżu basmati.
Przygotowanie: Kalafiora podziel na różyczki. Ryże ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu. Mięso opłucz i osusz papierowym ręcznikiem. Pokrój pierś z kurczaka na długie paski o szerokości 1,5 cm. Każdy kawałek mięsa skrop sokiem z cytryny i oprósz solą oraz pieprzem, odstaw. Kalafior oprósz curry. Paski mięsa obsyp posiekanymi ziołami i zwiń w ciasne roladki. Na patyczki do szaszłyków nabijaj na przemian mięso i kalafior. Posmaruj olejem. Włóż do piekarnika rozgrzanego go 200 st. C na ok. 25 min. Podawaj z mieszanką ryżu.
Składniki na 4 porcje: 1/2 kalafiora, sól, pieprz czarny, pieprz czerwony, po strąku żółtej, czerwonej i zielonej papryki, 3 większe dymki, 15 dag pomidorków koktajlowych, 15 dag pieczonej polędwicy wołowej, łyżka posiekanego koperku, 3 łyżki oliwy, 2 łyżki octu.
Przygotowanie: Kalafiora podziel na różyczki i gotuj w lekko osolonym wrzątku przez ok. 12 min. Odcedź i zostaw do przestudzenia. Dymki oczyść i pokrój w talarki. Paprykę oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w cienkie paseczki. Ocet utrzyj z dwoma rodzajami pieprzu i solą. Nie przerywając mieszania powoli dolej oliwę i wsyp posiekany koperek. Odstaw na kilkanaście minut do lodówki. Sos powinien być zimny. W dużej salaterce wymieszaj kalafior, paprykę, plastry polędwicy, dymkę i pomidorki. Bezpośrednio przed podaniem skrop sałatkę sosem. Do dekoracji można użyć świeżych ziół, dobrze komponuje się koperek, szałwia lub tymianek. Posiekane zioła można dodać do sosu.