Śliwki nie tylko w kompocie. Jak kulinarnie wykorzystać te owoce?

Ewa Wachowicz prezentuje ciasto ze śliwkami
Ewa Wachowicz prezentuje ciasto ze śliwkamimateriał partnera

Zupa śliwkowa z pianką z białek

Zupa śliwkowa Ewy Wachowicz
Zupa śliwkowa Ewy Wachowiczmateriał partnera
  • 1 kg śliwek węgierek bez pestek
  • 3 goździki
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • 3 żółtka
  • 3 łyżki cukru
  • 3 białka
  • 3 łyżki cukru
  • szczypta soli
  1. Śliwki wypestkować, wrzucić do garnka, zalać wodą - tak, by ledwie zakryła owoce. Dorzucić goździki oraz cynamon. Przykryć i gotować do momentu, aż śliwki zaczną się rozpadać. 
  2. Następnie przetrzeć przez sito lub zmiksować - ja zdecydowanie polecam przecieranie, bowiem tylko wtedy mamy pewność, że w potrawie nie zostanie żadna skórka.
  3. Żółtka utrzeć z cukrem na kogel-mogel. 
  4. Zahartować odrobiną gorących, przetartych śliwek, przelać do garnka z zupą i wymieszać. 
  5. W razie potrzeby można dosłodzić lub zakwasić sokiem z cytryny. 
  6. Podawać z piankami. 
  7. Białka ubić z solą, utrwalić cukrem. 
  8. Gdy piana stanie się szklista, "położyć" ją łyżką na gotującej się wodzie. 
  9. Wielkość pianek zależy od naszych upodobań. Można zrobić kilka mniejszych lub jedną większą, która wypełni cały talerz. 
  10. Dodatkowo, już na talerzu, piankę oprószyć cynamonem.

Mus śliwkowy z kakao

Mus śliwkowy Ewy Wachowicz
Mus śliwkowy Ewy Wachowiczmateriał partnera
  • 2½ kg śliwek
  • 700 g cukru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 200 g kakao
  1. Śliwki umyć, wyjąć pestki. Owoce przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa. 
  2. Przełożyć do garnka, zasypać cukrem, wymieszać i smażyć na małym ogniu przez ok. 2 godziny.
  3. Pod tym czasie dodać kakao i smażyć jeszcze przez 15-20 minut, od czasu do czasu mieszając. 
  4. Gorący mus nałożyć do słoików. Zakręcić i postawić do góry dnem. Nie pasteryzować. 

Śliwki w boczku

Śliwki w boczku
Śliwki w boczku materiał partnera
  • śliwki
  • ser kozi
  • boczek wędzony
  • oliwa do skropienia formy
  • rukola
  • pomidorki koktajlowe
  1. Śliwki wypestkować, nie docinając do końca. 
  2. W miejsce pestek włożyć ser kozi. 
  3. Owinąć dużym plastrem boczku. 
  4. Spiąć wykałaczkami. 
  5. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym, skropionym wcześniej oliwą. 
  6. Piec w temp. 180 st. C tak długo, aż boczek się zezłoci. 
  7. Podawać w towarzystwie rukoli i pomidorków koktajlowych.

Ciasto jogurtowe ze śliwkami

Ciasto jogurtowe ze śliwkami
Ciasto jogurtowe ze śliwkamimateriał partnera
  • 2½ szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1½ łyżki płatków owsianych
  • 1½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka oleju
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • 3 jajka
  • śliwki
  • cukier puder do dekoracji
  1. Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temp. pokojowej. 
  2. Do miski wsypać mąkę, cukier, płatki owsiane, proszek do pieczenia i dokładnie wymieszać.
  3. Do drugiej miski wbić jajka, wlać jogurt naturalny, olej i wszystko zmiksować. 
  4. Następnie do sypkich składników dodać składniki mokre i dokładnie wymieszać.
  5. Ciasto przełożyć do blachy wyłożonej papierem, natłuszczonej i wysypanej bułką tartą). Wyrównać. 
  6. Na cieście ułożyć połówki śliwek. Piec przez ok. 50 minut w temp. 180 st. C. 
  7. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

Śliwki na cieście francuskim

Przepis Ewy Wachowicz na śliwki na cieście francuskim
Przepis Ewy Wachowicz na śliwki na cieście francuskimmateriał partnera
  • ciasto francuskie
  • 800 g śliwek
  • białe wytrawne wino
  • 5 łyżek cukru
  • 3 szt. goździków
  •  ½ łyżeczki cynamonu 
  • 1 łyżka masła 
  • mąka do podsypania
  • do dekoracji: płatki migdałowe
  1. Ciasto francuskie rozwinąć i lekko rozwałkować. Jeśli zacznie się lepić, podsypać mąką.
  2. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. 
  3. Uformować brzegi lub odkroić nadmiar ciasta i wykleić nim boki placka.
  4. Pozbawione pestek śliwki przesmażyć na odrobinie zbrązowionego masła, dolać wino, posłodzić, dodać goździki i cynamon. 
  5. Dokładnie wymieszać, po czym dusić tak długo, aż owoce zaczną pływać w gęstym syropie.
  6. Śliwki odsączyć na łyżce cedzakowej i nałożyć na ciasto. 
  7. Piec w temperaturze 200 st. C przez około 25 minut.
  8. Sos spod śliwek zredukować. 
  9. Na talerzyku zrobić szlaczek z gęstego, śliwkowego syropu.
  10. Nałożyć kawałek ciasta. Udekorować płatkami migdałów - uprażonymi na suchej patelni.
„Ewa gotuje”: BuchtaPolsatPolsat