Kuchnia małopolska. Co warto o niej wiedzieć?

Sznyclel sprawdzi się też w bułce w formie burgera
Sznyclel sprawdzi się też w bułce w formie burgeraarchiwum prywatne

Kuchnia małopolska. Kształtowała się przez wiele lat

Podstawą udanego żurku jest zakwas
Podstawą udanego żurku jest zakwas123RF/PICSEL

Składniki

  • małe pęto kiełbasy
  • 1 mała szynka wędzona
  • kawałek boczku wędzonego
  • 2 liście laurowe
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • kilka suszonych podgrzybków
  • ½ l zakwasu z mąki żytniej i owsianej
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka majeranku
  • sól

do podania

  • ziemniaki
  • jajka na twardo
Żurek po krakowsku według przepisu Ewy Wachowicz
Żurek po krakowsku według przepisu Ewy Wachowiczarchiwum prywatne

Sałatki z jarzynową na czele. Obowiązkowa pozycja nie tylko od święta!

Zobacz również:

    Sałatka jarzynowa od lat króluje na stołach Polaków
    Sałatka jarzynowa od lat króluje na stołach PolakówWojtek LaskiEast News

    Składniki

    • 2 pietruszki
    • 1 seler
    • 4 marchewki
    • 2 ziemniaki
    • 5 ogórków kiszonych
    • 1 por
    • 1 puszka groszku konserwowego
    • 5 jajek
    • 4 łyżeczki musztardy
    • 2 łyżeczki śmietany
    • 5 łyżeczek majonezu
    • sól
    • pieprz

    Zobacz również:

    Desery wszelkiego rodzaju. Bogactwo Małopolski!

    Sernik według przepisu Ewy Wachowicz
    Sernik według przepisu Ewy Wachowiczarchiwum prywatne

    Składniki

    • 500 g mąki
    • 1 łyżka proszku do pieczenia
    • 200 g masła
    • 200 g cukru pudru
    • 2 jajka
    • 3 żółtka
    • 3 łyżki śmietany
    • 50 g kakao
    • 1 łyżka cukru waniliowego

    na masę serową

    • 1 kg sera białego
    • 10 jajek
    • 350 g cukru pudru
    • 150 g masła
    • 1 łyżka mąki kartoflanej
    • 1 łyżka kaszy mannej
    • skórka z pomarańczy
    • 1 łyżka cukru waniliowego

    na dekorację

    • cukier puder
    "Ewa gotuje": Sernik z ziemniakamiPolsatPolsat