Bób: Jak przyrządzić i dlaczego warto go jeść?
Trwa sezon na bób. Latem cieszy się on ogromną popularnością. Bób jest sycący i zawiera bardzo mało kalorii. Jak jeszcze bób wpływa na organizm?
Dlaczego warto jeść bób?
Bób zawiera wiele wartości odżywczych. Zawarty w bobie błonnik nie tylko poprawia pracę jelit, ale także wpływa na uczucie sytości, dlatego też może być bez obaw spożywany przez osoby chcące pozbyć się zbędnych kilogramów. Ponadto bób jest w stanie obniżać poziom złego cholesterolu oraz stabilizować ciśnienie.
Zawarty w bobie sód, potas, wapń oraz magnez wykazują działanie zasadotwórcze. W związku z tym bób ma wpływ na gospodarkę kwasowo-zasadową organizmu, przez co nie dopuszcza do jego zakwaszenia.
Bób, mimo że wykazuje pozytywny wpływ na organizm, to nie powinien być spożywany przez każdego.
Bób to źródło kwasu foliowego, który jest istotny dla kobiet w ciąży, jednak poprzez wysoki indeks glikemiczny nie powinien być spożywany przez kobiety cierpiące na cukrzycę ciążową.
Ponadto nie jest wskazany diabetykom. Po bób nie powinny sięgać osoby cierpiące na dnę moczanową. Poprzez zawarte w bobie puryny nie jest zalecany osobom mającym kamienie oraz piasek w nerkach.
Dodatkowo jedzenie bobu może wiązać się z gazami oraz wzdęciami, dlatego też powinny na niego uważać osoby borykające się z chorobami układu pokarmowego.
Kupując bób należy zwrócić uwagę na jego wygląd. Podstawową kwestią jest jego świeżość. Ponadto musi mieć jasną barwę, neutralny zapach oraz nie powinien odznaczać się ciemnymi plamkami.
Przed gotowaniem bób należy dokładnie wypłukać pod zimną wodą. Następnie bób przesypujemy do garnka i dolewamy wodę. Należy zrobić to w odpowiednich proporcjach. Uznaje się, że potrzeba dwóch szklanek wody, jeśli chcemy ugotować jedną szklankę bobu.
Bób należy gotować pod przykryciem do miękkości. Młode ziarna bobu potrzebują 15 minut, natomiast te starsze będą gotowe po upływie pół godziny. Pod koniec gotowania bób można posolić.
Zobacz również:
Bób zazwyczaj jest spożywany bez dodatków, jednak coraz częściej stanowi składnik sałatek, można z niego przygotować pastę lub zupę, a także dobrze się sprawdzi w parze z makaronem.
Czytaj więcej:
Arbuz: Tylko nie na deser!
Paradoks pomidora: Dlaczego warto poddać go obróbce termicznej?
Najgorsze połączenia pokarmów. Czego nie jeść razem?
Zobacz także: