Grejpfrut: Jakie ma właściwości?
Grejpfruty to owoce, po które chętnie sięgamy. Zazwyczaj sprawdzają się w poprawie odporności i łagodzeniu objawów przeziębienia. Oprócz tego mają jeszcze kilka właściwości. Dlaczego warto jeść grejpfruty?
Jakie właściwości ma grejpfrut?
Można wyróżniać trzy odmiany grejpfruta. Pierwszym z nich jest grejpfrut czerwony, który w smaku jest gorzko-kwaśny. Grejpfrut zielony jest słodki, a żółty jest kwaśny.
Zobacz również:
- Popularne napoje trafiły na czarną listę. Prosta droga do cukrzycy
- Kofeina w kosmetykach: na czym polega jej działanie?art. sponsorowany
- Zachowaj młody wygląd na długo! Dobre nawyki w męskiej pielęgnacjiart. sponsorowany
- Siwienie, wypadanie włosów, łupież, przetłuszczanie: najbardziej typowe męskie problemy z włosamiart. sponsorowany
Grejpfruty dostarczają takich substancji jak wapń, potas, żelazo, fosfor, cynk, magnez oraz mangan. Zawarte w grejpfrutach przeciwutleniacze zapobiegają zawałom oraz miażdżycy. Głównie przez to, że mogą odblokować tętnice zablokowane przez cholesterol.
Ponadto grejpfruty utrzymują dobry cholesterol na odpowiednim poziomie. Wykazują właściwości przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne. Do tego uznaje się, ze grejpfruty mogą zmniejszać ryzyko występowania nowotworów.
Po grejpfruty śmiało mogą sięgać osoby na diecie. Te owoce są niskokaloryczne, dlatego tez sprawdzą się w diecie osób chcących zgubić zbędne kilogramy. Do tego mogą je jeść diabetycy, ponieważ grejpfruty mają niski indeks glikemiczny.
Grejpfruty znalazły zastosowanie w kosmetyce. Preparaty z wyciągiem z grejpfruta są stosowane do cer tłustych, ponieważ są w stanie zredukować wydzielanie sebum oraz zwęzić pory. Ponadto mogą łagodzić zmiany trądzikowe.
Kto nie powinien jeść grejpfrutów?
Grejpfruty ze swojego jadłospisu powinny wyeliminować osoby zażywające lekarstwa. Wszystko przez to, że grejpfruty mogą wchodzić w interakcję z lekami. Skutkiem takiego połączenia mogą być liczne zaburzenia pracy organizmu, zmniejszenie przyswajalności oraz podwyższenie stężenia leku, co może prowadzić do zatrucia.
Czytaj więcej:
Najzdrowsze rodzaje sera
Bakłażan: Zdrowie w odcieniach oberżyny
Mniszek lekarski: Dziurawiec: Właściwości lecznicze i zastosowanie
Zobacz także: