Na czym polega dieta SIRT? Oto dozwolone produkty

O diecie SIRT zrobiło się głośno, gdy wokalistka Adele przyznała, że to ten model żywienia pozwolił jej zrzucić sporo kilogramów. Teraz to jedna z najpopularniejszych diet na świecie, ale czy każdy kto ją stosuje, robi to we właściwy sposób? Oto główne zasady diety SIRT.

Kasza gryczana z warzywami jest jedną z podstaw diety SIRT
Kasza gryczana z warzywami jest jedną z podstaw diety SIRT123RF/PICSEL

Dieta Sirt opiera się przede wszystkim na włączeniu do jadłospisu produktów bogatych w polifenole. Polifenole, czyli organiczne związki chemiczne wykazują intensywne działanie antyoksydacyjne. Naturalnym ich źródłem jest większość roślin jadalnych, a ich największe stężenie występuje w skórkach owoców. Dzieli się je na trzy grupy związków organicznych: flawonoidy, kwasy fenolowe oraz związki fenolowe.

Polifenole przyczyniają się do aktywacji sirtuin, czyli białek, które sprzyjają redukcji masy ciała, poprawiają samopoczucie i wzmacniają zdrowie.

Na czym polega dieta Sirt?

Dietetycy postrzegają dietę SIRT jako zdrową i pełnowartościową. Pomaga znacznie schudnąć, ale nie wpływa negatywnie na zdrowie i samopoczucie, pozwala uniknąć tzw. spalania mięśni i nie jest ubogokaloryczna. 

Ważną rolę w diecie odgrywają takie warzywa i owoce jak jarmuż, pietruszka, seler, truskawki, jabłka, ananasy, borówki, lubczyk, orzechy i przyprawy.

Dietę SIRT możemy podzielić na trzy etapy: 

Pierwszy trwa  siedem dni i wymaga spożywania nie więcej niż 1000 kcal na dobę przez trzy dni oraz 1500 kcal przez następne cztery. 

Drugi trwa 14 dni i polega na przyjmowaniu nie więcej niż 1500 kcal każdego dnia.

Trzeci nie wymaga już liczenia kalorii, ale należy dalej spożywać jak najwięcej produktów sirtuinowych.

Pomysłodawcy diety utrzymują, że dzięki aktywowaniu „enzymów długowieczności” (białek o nazwie sirtuiny) można pozbyć się zbędnych kilogramów bez efektu jo-jo i wyczerpujących treningów oraz wzmacniać odporność na choroby cywilizacyjne
Pomysłodawcy diety utrzymują, że dzięki aktywowaniu „enzymów długowieczności” (białek o nazwie sirtuiny) można pozbyć się zbędnych kilogramów bez efektu jo-jo i wyczerpujących treningów oraz wzmacniać odporność na choroby cywilizacyjne123RF/PICSEL

Podstawą diety SIRT są zdrowe, niskokaloryczne, ale dodające energii zielone koktajle. Robi się je na bazie takich produktów jak jarmuż, jabłka, rukola, seler naciowy, pietruszka. Z powodzeniem można spożywać także kaszę gryczaną, orzechy, pić kawę i czerwone wino, a nawet kakao bez cukru. W diecie też znajdują się takie produkty jak cykoria, herbata matcha, oliwa z oliwek i gorzka czekolada o wysokiej zawartości kakao.

Zalety diety SIRT:

Dieta SIRT przyspiesza metabolizm i pozwala w szybkim czasie zrzucić zbędne kilogramy. Aktywuje spalanie tkanki tłuszczowej, poprawia samopoczucie i kondycję fizyczną. To dlatego SIRT pozwala schudnąć, zachowując jednocześnie masę mięśniową.

"Ewa gotuje": Moczka piernikowaPolsat

***
Zobacz również:

Styl.pl
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas