Reklama

Reklama

Gulasz wieprzowy z knedlikami: Polacy opanowali ten przepis do perfekcji

Gulasz wieprzowy można robić na kilka sposobów. Zastanawiacie się, który wariant wybrać? Oto przepis, jednak zanim przystąpicie do dzieła, warto poznać kilka cennych zasad związanych z obróbką mięsa.

O czym należy pamiętać przy obróbce mięsa?

Okazuje się, że potrawom z mięsa poświęcamy zbyt mało czasu. Oczekujemy "efektu wow" w kilkanaście minut. Tymczasem na sam i aromat potrawy ma także obróbka mięsa. Jeżeli mamy do czynienia z mięsem zamrożonym to najpierw należy je opłukać, a potem powoli rozmrażać. Wówczas mniej soków będzie wyciekało z kawałka. 

Niewiele osób wie, że wyciekający sok to cenne źródło składników odżywczych. Dlatego nie wylewamy go, lecz wykorzystujemy jako bazę do gotowania. Mięso, które będzie duszone lub gotowane, kroimy na drobne kawałki, ale pamiętając, aby robić to w poprzek włókien.

Reklama

Gulasz wieprzowy z knedlikami: Przepis, który często pojawia się w polskich domach

Składniki na gulasz:

  • 500 g wieprzowiny bez kości,
  • 1 cebula,
  • 1 papryka czerwona,
  • pieprz, sól, słodka papryka w proszku, chili, cząber, kminek, ziele angielskie,
  • szklanka bulionu
  • szklanka czerwonego wina wytrawnego
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego

Składniki na knedliki

  • 250 g mąki krupczatki,
  • 15 g drożdży świeżych drożdzy
  • 1 jajko,
  • 150 ml mleka,
  • 1-2 bułki kajzerki,
  • sól do smaku,
  • łyżeczka cukru

Przygotowanie:

Mięso myjemy, kroimy na kawałki i obsmażamy na rozgrzanym oleju. Przekładamy do głębokiego garnka.

Cebulę i paprykę kroimy w paseczki i podsmażamy. Dokładamy do mięsa.

Dodajemy wszystkie przyprawy, podlewamy całość winem i czekamy, aż odparuje.

Dolewamy bulion i całość dusimy pod przykryciem do miękkości.

Na sam koniec dodajemy przecier pomidorowy i całość jeszcze zagotowujemy.

Knedle: Z drożdży, 50 ml mleka, 2 łyżek mąki i cukru robimy zaczyn. Do miski wsypujemy resztę mąki, mleka, sól, jajko i pokrojone drobno kajzerki.

Dodajemy wyrośnięte drożdże. Wyrabiamy i odstawiamy na 40 minut.

Ciasto dzielimy na dwie części, formujemy walce i zostawiamy do ponownego wyrośnięcia.

Pojedynczo (bo znacznie urosną), wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy około 15 minut.

Gotowe knedliki kroimy na plastry i podajemy z gulaszem.

***

To może cię zainteresować:

Ewa Wachowicz wie, do czego wykorzystać miętę. Też tak robisz?

Sernik z malinami udaje się za każdym razem. A jak smakuje?

Zobacz także:

Styl.pl
Dowiedz się więcej na temat: kuchnia | gulasz | knedle

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje