Oryginalne pomysły Ewy Wachowicz na szaszłyki z grilla. Zaskocz swoich gości

Ciekawa jestem, co macie na myśli, kiedy mówicie o szaszłykach. Zwykle kojarzą się nam one z kawałkami mięsa oraz warzyw, które nabite są na szpikulce. Dzisiaj jednak chcę wam udowodnić, że można podejść do tego tematu w oryginalny sposób. Oto kilka przepisów, które to potwierdzą.

Szaszłyki Ewy Wachowicz
Szaszłyki Ewy Wachowiczmateriały prasowe

Jak sami zobaczycie, pomysłów na oryginalne szaszłyki nie brakuje. Poniższe propozycje zdecydowanie sprawdzą się w przypadku wspólnego grillowania wraz z rodziną czy przyjaciółmi. Mam nadzieję, że wam posmakują.

Szaszłyki drobiowe - przepis Ewy Wachowicz

Jeden z najbardziej popularnych rodzajów mięsa na grilla, to drób. Prezentuję poniżej klasyczne szaszłyki z piersi indyka albo kurczaka - co kto woli.

Ewa Wachowicz - przepis na drobiowe szaszłyki
Ewa Wachowicz - przepis na drobiowe szaszłykimateriały prasowe

Składniki:

  • 4 piersi z kurczaka lub jedna z indyka

Marynata:

  • 8 łyżek sosu sojowego
  • 8 łyżek oliwy
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1 łyżka miodu

Opis przygotowania: Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać imbir, sos sojowy i oliwę. Energicznie mieszać - aż do momentu uzyskania gładkiej emulsji. Piersi pociąć wzdłuż na paski o szerokości 1 cm i umieścić w marynacie. Wymieszać bardzo dokładnie, by płyn równomiernie pokrył całe mięso. Można dodać łyżkę miodu - podczas pieczenia zrobi się chrupiąca glazura. Kto chce może też dać cebulę pokrojoną na ćwiartki.

Uwaga: kurze piersi trzeba zamarynować na kilka godzin przed pieczeniem (min. pół godziny). Jeśli mięso robimy dzień wcześniej, chowamy je do lodówki. Paski zabejcowanego kurczaka nabić fantazyjnie na patyczki do szaszłyków(wcześniej dobrze jest namoczyć je w wodzie, co zapobiegnie przypaleniu). Upiec na ruszcie.

Szaszłyki z łososiem - przepis Ewy Wachowicz

Pewnie wiele osób grilluje ryby. Czy robiliście jednak kiedyś szaszłyki z ich dodatkiem? Oto takie z udziałem łososia oraz ananasa. Do szaszłyków warto zrobić sos na zimno (np. na bazie jogurtu). W szklanej miseczce wystarczy wymieszać jogurt (szklanka jogurtu) i sok z ½cytryny. Posłodzić i posolić. Dodać skórkę otartą z cytryny lub zrobić tzw. zesty.

Szaszłyki Ewy Wachowicz
Szaszłyki Ewy Wachowiczmateriały prasowe

Składniki:

  • 500 g filetów z łososia
  • 300 g ananasa (po obraniu)
  • kolendra do dekoracji

Marynata:

  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka syropu z agawy
  • 1 łyżka soku z limonki
  • 2 łyżki oleju ryżowego
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chili
  • kawałek imbiru

Opis przygotowania: Papryczkę (bez pestek) drobno posiekać. Przełożyć do miseczki lub moździerza. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę oraz imbir starty na drobnych oczkach. Wlać sos sojowy, posłodzić syropem z agawy. Wycisnąć sok z limonki, wlać olej i dokładnie wymieszać. Rybę i ananasa pokroić w kostkę. Łososia przełożyć do zamykanego naczynia, pokryć marynatą, przykryć i wstawić do lodówki na ½ godziny. Po tym czasie nadziać na namoczone patyczki - na przemian z ananasem (zaczynając od owocu). Posmarować marynatą i upiec na ruszcie. Przed podaniem udekorować posiekaną kolendrą.

Szaszłyki z mięsa mielonego - przepis Ewy Wachowicz

Kolejna propozycja to szaszłyki z mięsa mielonego ze śliwką suszoną w środku.

Szaszłyki Ewy Wachowicz
Szaszłyki Ewy Wachowiczmateriały prasowe

Składniki:

  • 500 g karczku lub łopatki
  • 1 jajko
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki bułki tartej
  • suszone śliwki
  • boczek w plastrach

Opis przygotowania: Mięso zmielić, dodać jajko i czosnek. Przyprawić solą i pieprzem. Zagęścić bułką tartą. Wyrobić. Patyczki do szaszłyków namoczyć, na każdy nabić suszoną śliwkę (jeśli owoce są zbyt suche, można wcześniej namoczyć je w wodzie lub alkoholu, np. brandy). Obtoczyć zmielonym mięsem, ulepić "cygaro". Owinąć plastrem boczku i spiąć wykałaczką. Upiec na grillu z każdej strony.

Szaszłyki owocowe - przepis Ewy Wachowicz

Składniki:

  • 3 banany
  • 2 pomarańcze
  • kilka plastrów ananasa z puszki
  • 4 brzoskwinie
  • 2 jabłka winne
  • sok z cytryny
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • 125 g masła
  • 3 łyżki miodu
  • 3 łyżki rumu

Opis przygotowania: Banany obrać, jabłka umyć i wyciąć gniazda nasienne, podzielić na zgrabne cząstki, skropić sokiem z cytryny. Pomarańcze obrać ze skóry (wraz z białą błonką). Pokroić w szerokie plastry i podzielić na mniejsze części. Brzoskwinie pokroić w dużą kostkę. Plastry ananasa odsączyć z zalewy i podzielić na dość duże kawałki.

Tak przygotowane owoce nabić na patyczki do szaszłyków, ułożyć na tacce do grillowania, oprószyć cukrem pudrem, posmarować roztopionym masłem i opiec na grillu często obracając. Gdy owoce zaczną się rumienić, skropić je obficie ze wszystkich stron miodem wymieszanym z alkoholem. Resztą miodu i alkoholu można skropić szaszłyki tuż przed podaniem - już na talerzykach.

„Ewa gotuje”: Zupa z fasolką szparagowąPolsat
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas