Oryginalne pomysły Ewy Wachowicz na szaszłyki z grilla. Zaskocz swoich gości
Ciekawa jestem, co macie na myśli, kiedy mówicie o szaszłykach. Zwykle kojarzą się nam one z kawałkami mięsa oraz warzyw, które nabite są na szpikulce. Dzisiaj jednak chcę wam udowodnić, że można podejść do tego tematu w oryginalny sposób. Oto kilka przepisów, które to potwierdzą.
Spis treści:
Jak sami zobaczycie, pomysłów na oryginalne szaszłyki nie brakuje. Poniższe propozycje zdecydowanie sprawdzą się w przypadku wspólnego grillowania wraz z rodziną czy przyjaciółmi. Mam nadzieję, że wam posmakują.
Szaszłyki drobiowe - przepis Ewy Wachowicz
Jeden z najbardziej popularnych rodzajów mięsa na grilla, to drób. Prezentuję poniżej klasyczne szaszłyki z piersi indyka albo kurczaka - co kto woli.
Składniki:
- 4 piersi z kurczaka lub jedna z indyka
Marynata:
- 8 łyżek sosu sojowego
- 8 łyżek oliwy
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
- 4 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 1 łyżka miodu
Opis przygotowania: Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać imbir, sos sojowy i oliwę. Energicznie mieszać - aż do momentu uzyskania gładkiej emulsji. Piersi pociąć wzdłuż na paski o szerokości 1 cm i umieścić w marynacie. Wymieszać bardzo dokładnie, by płyn równomiernie pokrył całe mięso. Można dodać łyżkę miodu - podczas pieczenia zrobi się chrupiąca glazura. Kto chce może też dać cebulę pokrojoną na ćwiartki.
Uwaga: kurze piersi trzeba zamarynować na kilka godzin przed pieczeniem (min. pół godziny). Jeśli mięso robimy dzień wcześniej, chowamy je do lodówki. Paski zabejcowanego kurczaka nabić fantazyjnie na patyczki do szaszłyków(wcześniej dobrze jest namoczyć je w wodzie, co zapobiegnie przypaleniu). Upiec na ruszcie.
Szaszłyki z łososiem - przepis Ewy Wachowicz
Pewnie wiele osób grilluje ryby. Czy robiliście jednak kiedyś szaszłyki z ich dodatkiem? Oto takie z udziałem łososia oraz ananasa. Do szaszłyków warto zrobić sos na zimno (np. na bazie jogurtu). W szklanej miseczce wystarczy wymieszać jogurt (szklanka jogurtu) i sok z ½cytryny. Posłodzić i posolić. Dodać skórkę otartą z cytryny lub zrobić tzw. zesty.
Składniki:
- 500 g filetów z łososia
- 300 g ananasa (po obraniu)
- kolendra do dekoracji
Marynata:
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka syropu z agawy
- 1 łyżka soku z limonki
- 2 łyżki oleju ryżowego
- 3 ząbki czosnku
- 1 papryczka chili
- kawałek imbiru
Opis przygotowania: Papryczkę (bez pestek) drobno posiekać. Przełożyć do miseczki lub moździerza. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę oraz imbir starty na drobnych oczkach. Wlać sos sojowy, posłodzić syropem z agawy. Wycisnąć sok z limonki, wlać olej i dokładnie wymieszać. Rybę i ananasa pokroić w kostkę. Łososia przełożyć do zamykanego naczynia, pokryć marynatą, przykryć i wstawić do lodówki na ½ godziny. Po tym czasie nadziać na namoczone patyczki - na przemian z ananasem (zaczynając od owocu). Posmarować marynatą i upiec na ruszcie. Przed podaniem udekorować posiekaną kolendrą.
Sprawdź również: Kaszanka na grilla. W jakich "odsłonach" można ją przygotować?
Szaszłyki z mięsa mielonego - przepis Ewy Wachowicz
Kolejna propozycja to szaszłyki z mięsa mielonego ze śliwką suszoną w środku.
Składniki:
- 500 g karczku lub łopatki
- 1 jajko
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- 2 łyżki bułki tartej
- suszone śliwki
- boczek w plastrach
Opis przygotowania: Mięso zmielić, dodać jajko i czosnek. Przyprawić solą i pieprzem. Zagęścić bułką tartą. Wyrobić. Patyczki do szaszłyków namoczyć, na każdy nabić suszoną śliwkę (jeśli owoce są zbyt suche, można wcześniej namoczyć je w wodzie lub alkoholu, np. brandy). Obtoczyć zmielonym mięsem, ulepić "cygaro". Owinąć plastrem boczku i spiąć wykałaczką. Upiec na grillu z każdej strony.
Szaszłyki owocowe - przepis Ewy Wachowicz
Składniki:
- 3 banany
- 2 pomarańcze
- kilka plastrów ananasa z puszki
- 4 brzoskwinie
- 2 jabłka winne
- sok z cytryny
- 2 łyżeczki cukru pudru
- 125 g masła
- 3 łyżki miodu
- 3 łyżki rumu
Opis przygotowania: Banany obrać, jabłka umyć i wyciąć gniazda nasienne, podzielić na zgrabne cząstki, skropić sokiem z cytryny. Pomarańcze obrać ze skóry (wraz z białą błonką). Pokroić w szerokie plastry i podzielić na mniejsze części. Brzoskwinie pokroić w dużą kostkę. Plastry ananasa odsączyć z zalewy i podzielić na dość duże kawałki.
Tak przygotowane owoce nabić na patyczki do szaszłyków, ułożyć na tacce do grillowania, oprószyć cukrem pudrem, posmarować roztopionym masłem i opiec na grillu często obracając. Gdy owoce zaczną się rumienić, skropić je obficie ze wszystkich stron miodem wymieszanym z alkoholem. Resztą miodu i alkoholu można skropić szaszłyki tuż przed podaniem - już na talerzykach.