Reklama

Idealny żurek na Wielkanoc. Dodaj do niego ten sekretny składnik

Na wielkanocnym stole nie może go zabraknąć. I mimo iż w poszczególnych regionach Polski ta zupa wielkanocna występuje pod różnymi postaciami, to jest on tylko jeden. Żurek. Jak go przygotować, aby zachwycał smakiem i aromatem? Mało kto wie, że wystarczy dodać jeden, sekretny składnik, a żurek na zawsze odmieni swój smak.

Tradycyjny żurek na zakwasie to podstawa wielkanocnego menu. Zupa zachwyca unikalnym, nieco kwaśnym smakiem, a na dodatek jest wyjątkowo łatwa w przygotowaniu. Należy pamiętać jednak o odpowiedniej proporcji składników oraz o dodaniu aromatycznych przypraw. Warto również zdecydować się na ten sekretny składnik. Wraz z nim żurek odmieni swój smak już na zawsze.

Żurek wielkanocny: Zupa z tradycjami

Jak wynika ze źródeł historycznych pierwszymi zupami, które do dziś goszczą na naszych stołach, były żur i barszcz. Pierwszą z nich zajadał się głównie lud wiejski, gdyż powszechnie mówiono, że to potrawa, która wynikała z biedy, a przede wszystkim chęci wykorzystania tego, co akurat zostało w spiżarni.

Reklama

Przekazywana z pokolenia na pokolenie legenda wielkopolska tłumaczy pochodzenie żuru od zakładu skąpego karczmarza-piekarza z tajemniczym nieznajomym. Niezadowoleni klienci, których oszukiwał starszy piekarz, mieli wynająć nieznajomego mężczyznę. Ten miał zaoferować karczmarzowi worek złota w zamian za najgorszą zupę, po której nabawi się niestrawności. W przypadku wygranej miał jednak przejąć prawo do lokalu i na własność zabrać jej przepis.

Karczmarz podjął wyzwanie, decydując się na przygotowanie zupy z resztek zakwasu na chleb razowy, który zalał wrzątkiem. Do niego dodał kawałek uwędzonej kiełbasy, starej wędzonki, czosnku, kilka warzyw oraz grzyby. Efekt zaskoczył nie tylko jego. Nieznajomy mężczyzna nie tylko zjadł zupę ze smakiem, ale również nie mógł nadziwić się jej wyjątkowym aromatom.

Dziś żurek znajduje się w niemal każdej restauracyjnej karcie dań. Jak jednak przygotować ten najlepszy i zaskoczyć swoich gości?

Zobacz również: Zamiast żurku na wielkanocny stół. Pyszna, szybka i tania zupa

Dodaj do żurku, a zachwycisz gości

Żurek od wielu lat jest obowiązkową pozycją na wielkanocnym stole. Od pokoleń cieszy nasze podniebienia swoim charakterystycznym smakiem. Prawdziwy żur najlepiej przygotować kilka dni przed jego podaniem. Jak jednak uzyskać naprawdę wyrazisty smak?

Jeśli zależy ci, aby żurek wielkanocny stał się twoim popisowym daniem, którym zachwycisz swoich gości - dodaj do niego odrobinę chrzanu. Ten produkt sprawi, że zupa stanie się bardziej wyrazista w smaku. Uważaj jednak, aby nie przesadzić z jego ilością. Dwie łyżeczki chrzanu w zupełności wystarczą. W przeciwnym razie żurek może być zbyt ostry.

***

Zobacz również:

Robisz wielkanocne zakupy? Uważaj na te składniki

Święta uderzą po kieszeni. Koszyk wielkanocny będzie jeszcze droższy

Co podać na wielkanocny stół?

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: żurek tradycyjny
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy